x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lipsa de mișcare duce la obezitate și boli grave. Doar 2% dintre români fac sport în mod regulat

Lipsa de mișcare duce la obezitate și boli grave. Doar 2% dintre români fac sport în mod regulat

de Andreea Tiron    |    02 Dec 2022   •   19:35
Lipsa de mișcare duce la obezitate și boli grave. Doar 2% dintre români fac sport în mod regulat
Sursa foto: Hepta

Românii sunt sedentarii Europei. Stăm foarte prost la mișcare fizică, doar 2% dintre români practicând un sport în mod regulat, iar 60% dintre cetățeni nu au făcut nici măcar o dată în viaţă sport.

Iar lipsa de mișcare vine la pachet cu o serie de probleme medicale grave: kilograme în plus, obezitate, chiar infarct.

Medicii atrag atenția că dacă nu facem sport putem suferi de afecțiuni grave, iar România este codașă la acest capitol.

"Lucrăm şi cu adulţii, cu oameni care vor să facă mişcare în aer liber. Încercăm să mărim comunitatea de caiacişti amatori şi profesionişti, ca să ducem o viaţă sănătoasă, plină de benefici", spune Marian Baban, fost vicecampion mondial la caiac-canoe, care acum încearcă să convingă cât mai mulţi oameni să facă mişcare.

Din păcate însă, sportul este un stil de viaţă pentru prea puţini români. Și asta se vede în numărul mare de bolnavi ai României, mulți dintre ei având probleme neurologice sau cardiace la vârsta de 30-40 de ani:

"Bolile cardiovasculare sunt pe primul lor. Este o problemă de percepţie. Practic, populaţia din România nu percepe în acest moment sedentarismul şi dezechilibrele alimentare ca fiind elemente ce ţin de factorul de risc.

Sunt percepute ca elemente ce ţin de bunul trai. Spre deosebire de români, ceilalţi europeni sunt mai activi. 38% fac sport cel puţin o dată pe săptămână", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra pentru Antena 3 CNN.

Peste 70% din românii din mediul rural sunt obezi sau supraponderali

77% din populaţia din rural are valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău), principalul factor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare. Mai mult de două persoane din trei (69%) aveau glicemii de prediabet şi diabet (valori peste normalul de 100). Glicemia cea mai mare a fost de 369.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a testat peste 1.200 de persoane în perioada mai - iulie, în cadrul unei caravane, în mai multe judeţe precum Iaşi, Dolj, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Mureş şi Caraş Severin.

Rezultatele analizelor arată că mai mult de 75% dintre cei testaţi au colesterolul LDL („colesterolul rău”) crescut şi foarte mare şi mai mult de două persoane din trei au glicemii de pacienţi cu pre-diabet şi diabet.

Apoi, aproape jumătate (45.4%) sunt în diferite stadii de obezitate şi încă o treime (31.5%) sunt supraponderali.

Prevenţia se lasă aşteptată în mediul rural. Doar 12.6% dintre cei cu IMC >30 (indice de masă corporală), au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.

Doar 28% din cei cu hipercolesterolemie ştiau că au colesterolul mare (peste 200). Mai mult de două persoane din trei aveau glicemii de prediabet şi diabet. Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 40% aveau risc mediu şi mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan).

În plus, 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecţiuni ischemice, iar 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităţilor cardiace. Nu în ultimul rând, 25% din populaţia testată are deficit de fier.

Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la faţa locului, cât şi în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicaţiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

 

romanii nu fac sport

×