x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pacienţii din 54 de spitale nu vor mai fi obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare

Pacienţii din 54 de spitale nu vor mai fi obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare

04 Apr 2013   •   14:55
Pacienţii din 54 de spitale nu vor mai fi obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a declarat, miercuri, la Constanţa, că 54 de spitale din ţară considerate strategice primesc începând cu luna în curs o finanţare suplimentară astfel încât pacienţii să nu mai fie obligaţi să îşi cumpere medicamentele necesare.

"Contractele se fac luna asta, primele sume intră la sfârşitul acestei luni. Finanţarea fiind asigurată, în mod normal bolnavii nu mai trebuie trimişi să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare din oraş", a declarat, într-o conferinţă de presă, reprezentantul MS.

Acesta a menţionat că, dacă managerii spitalelor incluse în respectivul program strategic al Ministerului Sănătăţii nu vor găsi soluţiile necesare pentru a nu se mai petrece faptele menţionate, riscă să piardă finanţările suplimentare, sume care provin de la bugetul de stat.

"Pentru Constanţa, este vorba de o finanţare pe caz ponderat care va creşte de la 1.440 de lei la 1.800 de lei, în acest an. (...) Se fac subvenţionări semnificative pe partea de Terapie Intensivă şi pe celelalte programe şi aşteptăm să scadă aceste practici. (...) Dacă continuă fenomenul, atunci trebuie să începem să căutăm de ce se întâmplă asta când problema finanţării este rezolvată. (...) Dacă spitalul continuă să facă acest lucru, riscă să piardă finanţarea şi nu cred că managerul de spital vrea să piardă această finanţare", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus că în urma finanţărilor suplimentare trebuie să se vadă o "ameliorare" a situaţiei din spitale, precizând însă că nu se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe imediat.

"Nu mă aştept ca brusc să se schimbe lucrurile, dar mă aştept ca în două - trei luni să scadă acest fenomen, urmând să dispară", a susţinut secretarul de stat.

×
Subiecte în articol: finantare spitale