In pacostea adusa de durerile de articulatii cauza e una care nu te iarta. Trece vremea, se macina cartilajul din articulatii si se ajunge la durerea frecarii os pe os. Solutia ultima e, pentru a nu te mai stramba de durere la fiecare pas, implantarea unei proteze fie in sold, fie in genunchi sau chair in glezna.
Iata care ar fi regulamentul de viata al unui om caruia i s-a grefat o proteza. Marea izbavire vine de la faptul ca, dupa operatie, pe bolnav nu-l mai doare articulatia. Proteza il face sa se simta un om normal. Dar in continuare raman niste reguli pe care nu trebuie sa le calci in picioare chiar daca picioarele ti-auu devenit zdravene prin proteze.
Succesul implantului de proteza intr-o articulatie se datoreaza 50% operatiei si performantelor protezei, dar in egala masura, tot de 50%, succesul depinde de perioada de recuperare. Cel caruia i s-a implantat o proteza in articulatie trebuie sa faca recuperare temeinica de la o luna jumatate pana la sase luni. Proteza, totusi, nu mai asigura stabilitatea de dinainte, cand articulatia era cea naturala. Potrivirea oaselor copasei cu oasele bazinului in proteza de sold creeaza o presiune negativa in articulatie. Norocul este ca tesuturile moi, adica muschii, tendoanele, ligamentele asigura integritatea articulatiei grefate.
Specialistul in recuperare il invata pe purtatorul de proteza ce trebuie sa faca si ce sa nu faca. In lunile de recuperare purtatorul de proteza invata de exemplu cum sa coboare din pat. La nevoie, omul cu proteza poate alerga, poate urca o panta usoara sau scarile, dar supunand proteza la eforturi prea mari micsorezi viata acesteia. Iti cam bati joc de proteza daca te apuci sa schiezi.
Omul cu proteza implantata in picior nu are voie sa stea picior peste picior decat dupa sase luni de la operatie. De altfel, dupa sase luni, proteza este considerata stabilizata fiindca se reface si capsula ce inveleste articualtia. Omul cu proteza la picior trebuie sa evite pozitia de stat pe vine. El trebuie sa invete cu profesorul de kinetoterapie cum sa se aplece, cum sa ridice o greutate. De altfel, el nu are voie sa ridice mai mult de 3-5 kg.
Omul cu proteza are voie sa mearga pe bicicleta, sa innoate, caci isi intareste musculatura si descarca presiunile de pe articulatia cu proteza. Timp de trei luni suferindul nu trebuie sa doarma pe partea operata unde s-a grefat proteza. Cand se intoarce in pat, omul cu proteza sa nu uite piciorul operat in spate, sa poarte piciorul operat cu bazin cu tot. El trebuie sa se intoarca precum scandura. Intre sase saptamani si– trei luni, omul cu proteza de picior n-are voie sa indoaie soldul peste 90 de grade.
Patul lui trebuie usor inaltat ca si colacul closetului. Omul cu proteza de picior nu trebuie sa sara peste etapele de recuperare nici sa lungeasca recuperarea peste un an, dar nici sa o scurteze sub sase luni. Femeile carora li s-a grefat o proteza de picior nu vor avea raporturi sexuale 3-6 luni. La barbati abstinenta sexuala se limiteaza la trei luni. In primii doi ani de la implantarea protezei, pacientul trebuie sa aiba grija la eventuale infectii. Trebuie sa-si rezolve chiar si cariile si micile infectii in nas, gat si urechi.