x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pancreasul, tratat în centre de excelenţă

Pancreasul, tratat în centre de excelenţă

de Magda Marincovici    |    07 Sep 2014   •   20:30
Pancreasul, tratat în centre de excelenţă
Anual, în România, se fac aproximativ 2.000 de ecoendoscopii, iar în Franţa, 65.000

Bolile pancreasului trebuie tratate în centre de excelenţă care să aibă specialişti cu expertiza necesară fiecare în domeniul lui, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic la Cursul internaţional de patologie pancreatică şi workshop-ului “Rolul practic al ecoendoscopiei” de la Bucureşti.

“Aş sublinia o idee importantă care este valabilă pentru toată patologia pancreatică: din punct de vedere al organizării unui sistem de sănătate este nevoie ca o astfel de patologie să fie concentrată în aşa-numite centre de excelenţă. Acestea trebuie să se caracterizeze prin specialişti care să aibă expertiza necesară fiecare în domeniul lui în primul rând şi care să fi probat în timp rezultate şi în al doilea rând prin caracterul multidisciplinar, prin constituirea unor echipe din care fac parte gastroenterologi, anatomopatologi, radiologi, chirurgi. Este singura manieră prin care resursa de care dispune un sistem de sănătate fie constituită eficient şi prin care populaţiei să i se poată oferi cele mai bune rezultate care se pot obţine în prezent în bolile pancreatice”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

În prezent, centre de excelenţă în patologia pancreatică avem la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, unde rezultatele cu care se operează pancreasul sunt din ce în ce mai bune.

“Astfel de centre de excelenţă se află pe platforma Fundeni - este o clinică de gastroenterologie puternică, un serviciu de anatomopatologie foarte calificat, un serviciu de radiologie şi centru de chirurgie pe care îl conduc. Aş menţiona Institutul de Gastroenterologie şi Anatompatologie din Cluj cu bune rezultate în afecţiuni pancreatice, de asemenea Iaşi a fost tot timpul un centru puternic, rămâne poate doar să îşi doteze posibilităţile şi forţele pe care le are şi din Bucureşti, Spitalul Militar Central care are specialişti foarte calificaţi”, apreciază prof. dr. Irinel Popescu.

Acest eveniment important pentru comunitatea medicilor a fost onorat prin prezenţa unor reputaţi specialişti din ţară şi din străinătate, printre care profesorii Marco Givannini şi Peter Hegyl, care au prezentat ultimele noutăţi în patologia pancreatică. De asemenea, la acest eveniment s-a remarcat prezenţa specialiştilor în endoscopie. Prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Române de Patologie Pancreatică, a prcizat că, în România, anual se fac aproximativ 2.000 de ecoendoscopii pe an, iar în Franţa, 65.000.

“Ecoendoscopia este o tehnică de vârf care îmbină ecografia şi endoscopia în acelaşi aparat. Aparatura este extrem de scumpă şi se face în prezent în 12 centre din România însă nu se acoperă necesarul. În Franţa, la populaţia de acolo, se fac 65.000 de explorări ecoendoscopii pe an. Noi am ajuns în 2014 la 2.000 de astfel de explorări pe an. Am început în România în anul 2000. În Europa au început cu aceste explorări în anii ’80. Puncţii se fac la noi în jur de 900, iar în Franţa din cele 65.000 – 75% sunt puncţii, asta pentru că aparatura este scumpă”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe. În ţara noastră, ecoendoscopii se fac în 12 centre.

“Centrul de la Fundeni a început aceste explorări în anul 2000 împreună cu centrul de la Spitalul Militar Central. Noi am fost primii care am început cu tehnica aceasta în anul 2000 după care s-au dezvoltat centre la Craiova, Cluj, Constanţa, Iaşi din fericire au început şi în clinicile private. Aparatura este foarte scumpă şi la fel şi accesoriile”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe.

Cursul internaţional de patologie pancreatică şi workshop-ul “Rolul practic al ecoendoscopiei a fost organizat de Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică, în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă, UMF “Carol Davila” şi Clinica de Medicină Internă şi Gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
 

×