Organismul incearca sa transmita anumite mesaje atunci cand este in dezechilibru, iar acest lucru poate fi reflectat si de podoaba capitala. Sunt unele boli care se manifesta si la nivelul parului si scalpului. Iata cateva mituri despre sanatatea scalpului si a parului, confirmate sau infirmate de specialistii webmd.com, citaţi de sfatulparintilor.ro
Ce duce la rarirea brusca a parului?
Un soc in organism (interventie chirurgicala, nastere, medicamente, diete severe, stres sever, probleme tiroidiene) poate duce la intrarea in “reapaos” a parului. Doua luni mai tarziu va aparea ceea ce se numeste – telogen effluvium – adica o cadere masiva de par, insotita de subtierea firului de par. In cele ai multe cazuri, in locul parului cazut apare altul nou.
De ce chelesc barbatii?
Deşi genele joacă un rol important în ceea ce priveşte pierderea părului, genele provenite din partea mamei sunt esenţiale din acest punct de vedere. Dacă vrei să ştii cum vei arată în viitor priveşte-l cu atentie pe bunicul din partea mamei. Există tratamente care încetinesc căderea părului, însă doar atât.
De ce chelesc femeile?
Pierderea parului la femei inseamna mai degraba subtierea firului de par pe toata suprafata scalpului si mai ales in crestet. Spre deosebire de barbati, femeile nu chelesc, pentru ca pierd mai putine fire de par decat barbatii. In ciuda credintelor populare, parul lung nu duce la slabirea radacinilor si astfel, la caderea lui, si nici sampoanele nu contribuie la pierderea parului. Firele de par sunt deja slabite si vor cadea indiferent daca ai parul lung sau ti-l samponezi temeinic.
Cum afecteaza dieta parul?
Pentru a fi sanatos, parul are nevoie, ca si organismul, de proteine, fier, omega 3, zinc si vitamina A. Daca urmezi o dieta severa care nu aduce in corp aportul optim al substantelor mentionate anterior, poti sa te confrunti cu o cadere a parului. Atentie, si o supradozare a acestora duce la pierderea podoabei capilare.
Asadar pentru a avea un par sanatos (dar si o inima la fel) ar trebui sa consumi somon si nuci (pentru omega 3), spanac si morcovi (vitamina A), nuci braziilene (seleniu), scoici si nuci acaju (pentru zinc). Pentru un scalp sanatos, ai nevoie de cereale integrale, legume, lactate degresate.
Este albirea parului genetica?
Albirea parului nu este semn de imbatranire. Daca n-ai implinit 40 de ani si ai observat ca ai mai multe fire albe decat ti-ai fi dorit, este cel mai probabil o mostenire genetic. Parul alb nu este neaparat un semn de sanatate subreda, desi anemia, problemele la tiroida, carentele de vitamina B-12 sau vitiligo pot duce la albirea prematura a parului.
Ce cauzeaza slabirea firelor de par?
Daca iti tii parul prea strans (coada de cal, coada impletita, coc etc.), precum si extensiile pot duce la slabirea firului de par si astfel, la pierderea lui. Schimba-ti coafura si sunt sanse mari ca parul sa creasca la loc. Altfel, pierderea poate fi iremediabila.
Uscatorul, placa, pieptanarea exagerata, vopsirea si decolorarea parului contribuie, de asemenea, la slabirea firelor de par. Uneori, se exagereaza atat de mult cu coafarea, incat singura solutie pentru remedierea problemei este scurtarea la maximum a parului.
Masarea scalpului ajuta la pastrarea parului?
Nu exista nicio certitudine asupra faptului ca prin masarea scalpului impiedici caderea parului. Insa, cu siguranta, prin masarea scalpului se reduce stresul, si astfel elimini una din cauzele care duc la caderea parului.
Analiza parului nu este concludenta
Unele companii pretind ca pot analiza firul de par pentru a vedea ce deficiente vitaminice sau probleme de sanatate ai. Analiza parului poate detecta prezenta unor substante otravitoare (precum plumb sau arsenic), insa orice alt element din natura (mai ales ca aerul este destul de poluat), chiar si samponul, pot interveni in relevanta analizelor. Colegiul Medicilor din Statele Unite nu recomanda prescrierea unui tratament in urma diagnosticarii prin analiza firului de par.
Citește pe Antena3.ro