x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Parca jumatate din corp a amortit

Parca jumatate din corp a amortit

de Magda Marincovici    |    26 Iul 2005   •   00:00
Parca jumatate din corp a amortit
SANATATEA BUNICULUI
"Am vederea impaienjenita la un ochi. Vad negru in fata ochilor. Ma simt fara putere. Am o amorteala in picior care parca mi-a cuprins jumatate din corp. Dintr-o data nu mai pronunt cuvintele clar. Am probleme de intelegere. Nu mai reusesc sa stau drept in picioare."
Acestea pot fi semne ce anunta un posibil accident vascular cerebral (AVC). Semnele se sting rapid, si tocmai de aceea sunt ignorate. Daca s-ar tine seama de ele, s-ar putea preveni un AVC, care poate avea urmari fatale.

Aceste semne de scurta durata, tranzitorii nu trebuie neglijate, chiar daca revenirea la normal este rapida. Dimpotriva, ele reprezinta o urgenta care presupune consultarea imediata a medicului pentru a preveni un AVC cu consecinte majore.

AVC apare cand circulatia sangelui spre creier este impiedicata, ceea ce determina moartea celulelor cerebrale din zona afectata.

Conferentiar doctor Marina Ticmeanu, medic primar neurologie, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Colentina, precizeaza ca exista doua tipuri de AVC: ischemic si hemoragic.

AVC-ul ischemic este responsbil de aproximativ 85% din totalul AVC-urilor, fiind produs de aparitia unui cheag in vasele de sange care iriga creierul. In AVC-ul de tip hemoragic se poate rupe un vas si o zona din creier este inundata de sange. Unele AVC hemoragice sunt precedate de dureri difuze de cap (cefalee), adesea de intensitate majora.

AVC este a treia cauza de deces dupa cancer si bolile cardiovasculare. Anual, 30% dintre pacientii cu AVC isi pierd viata. In tara noastra se inregistreaza aproximativ 200.000 de noi cazuri de ACV in fiecare an.

Conferentiar doctor Marina Ticmeanu atrage atentia ca factorii de risc in AVC sunt neinfluentabili si influentabili. Pe primul loc in categoria factorilor neinfluentabili se plaseaza "varsta". Specialistii se confrunta la ora actuala cu o crestere a numarului persoanelor de varsta a treia, in special barbati, victime ale AVC. Un posibil portret al candidatului la AVC este persoana peste 60 de ani, care are rude apropiate cu aceasta afectiune, este hipertensiv, are diabet, o boala cardiovasculara, fumeaza, face exces de alcool, este sedentar si supraponderal.

ANCHETA. In septembrie anul trecut, a fost lansata o mega ancheta care a avut ca scop oferirea de informatii pertinente privitoare la semnele premergatoare AVC. Ancheta s-a organizat in premiera in Franta, Germania, Italia, Anglia, in Canada si in Statele Unite.

CONCLUZII. Ancheta a scos in evidenta ca foarte putini pacienti care au avut simptome AVC se prezinta la medic si ca foarte putini pacienti recunosc aceste simptome. Concluzia anchetei: populatia trebuie informata asupra importantei consultarii rapide a medicului in cazul aparitiei primelor simptome.

×