Prilej de sarbatoare pentru Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitala. Prestigioasa institutie medicala implineste 60 de ani de existenta. 8 noiembrie 1946 este data aparitiei decretului de infiintare semnat de Regele Mihai, la solicitarea ministrului Sanatatii de atunci, celebrul neurochirurg Bagdasar.
Si inca de la infiintare, Institutul a purtat numele profesorului Parhon. "Pare o curiozitate, pentru ca a fost pentru prima data cand o institutie a luat numele unei persoane in viata. Initiativa a fost in fapt o recunoastere a meritelor profesorului", apreciaza prof. dr. Constantin Dumitrache, cel care a condus Institutul vreme de aproape 17 ani.
In avangarda
Incepand de la infiintarea Institutului, endocrinologia ne-a adus renume pe plan mondial, prin cel care a infiintat aceasta disciplina: profesorul Constantin Parhon. "Plasat in avangarda, profesorul a organizat de la bun inceput
institutul intr-o maniera moderna. A infiintat sectii care si astazi sunt de actualitate: psihoendocrinologie, endocrinologie sociala, comparata, comportamentala", arata profesorul Dumitrache. Pentru a demonstra unicitatea Institutului, exemplele sunt numeroase. In 1958, in Institut s-a infiintat primul laborator de diagnostic si tratament radioactiv din zona Balcanilor si unul dintre putinele din Europa. Inca de pe atunci, la "Parhon" se trateaza cancerul de tiroida cu ioni radioactivi. O alta mare realizare a Institutului este infiintarea, in 1960, a primului laborator de genetica umana din Romania, intr-o perioada in care genetica era o specialitate prea putin cunoscuta in lume. Ca structura, Institutul a depins initial de Ministerul Sanatatii, apoi de Academia Romana (al carei presedinte de onoare era profesorul Parhon), mai tarziu de Academia de Stiinte Medicale, iar in prezent din nou de Ministerul Sanatatii.
Valoare
Dupa 1975, Institutul a pierdut
teren din punct de vedere tehnic. Insa succesele au continuat. Dintre medicii care au trecut pe la "Parhon", cinci au fost membri ai Academiei Romane si 12 membri ai Academiei de Stiinte Medicale. Medicii de la Parhon au primit peste 25 de premii de la Academia Romana. "In prezent, 80% dintre cadrele superioare de la «Parhon» sunt doctori in stiinte si doctoranzi.
In ceea ce priveste dotarea, ea este asemanatoare institutiilor europene", ne asigura profesorul Dumitrache. De 8 ani, Institutul "Parhon" conduce programul national de combatere a osteoporozei si a gusii endemice.
|
REUSITE. Institutul "Parhon" nu este singura realizare a Romaniei in domeniul endocrinologiei. Cel care i-a dat numele s-a remarcat in medicina mondiala prin cateva premiere. A scris in 1909 primul tratat de endocrinologie din lume. A infiintat prima catedra de endocrinologie din lume, in 1935. A infiintat prima sectie clinica exclusiva de endocrinologie din lume, in 1935. In 1939 a organizat primul congres de endocrinologie din Europa Centrala.
|
|
|
CAMPANIE. Motivatia care a stat la baza infiintarii Institutului de Endocrinologie a fost gusa endemica, provocata de carenta de iod din zonele muntoase si colinare. Romania a fost a treia tara din lume, dupa Elvetia si America, ce a inceput o campanie contra gusii endemice. Iar succesul a fost garantat. In 30 de ani, medicii Institutului au reusit ceea ce putine tari au izbandit: disparitia cazurilor de gusa endemica severa, cu tulburari neuropsihice.
|
|