Alexandru e un băieţel foarte vesel, îi place la nebunie să fie ţinut de subţiori şi să dea din picioare şi râde şi gângureşte când părinţii îi sunt prin preajmă. Nu poate să apuce nici o jucărie şi nici măcar un pix şi nu mănâncă decât mâncare pasată, deşi a împlinit un an şi patru luni. El are nevoie de 3.500 de euro pentru a face terapie la o clinică din Ucraina.
Roxana Tutunaru, mama lui Alexandru, ne-a povestit cum s-a întâmplat ca fiul ei să fie diagnosticat cu tetrapareză spastică, microcefalie şi retard psiho-motor. "În luna a opta de sarcină, după ecografie, un medic care nu mă mai consultase până atunci mi-a spus că fătul are o malformaţie cardiacă şi să merg urgent la un medic de specialitate. Disperată, am fost nu la unul, ci la trei, şi toţi au confirmat malformaţia, ba mai mult au completat fişa şi cu alte afecţiuni care ulterior nu s-au confirmat". Medicii au sfătuit-o să provoace naşterea, pentru că dacă ar fi aşteptat să nască la termen, fătul nu ar fi trăit. "Pe data de 10 iulie 2007, după un travaliu lung de 8 ore, am născut un băieţel care a trăit nu doar o jumătate de oră, aşa cum au spus medicii, ci trăieşte şi astăzi cu voia lui Dumnezeu", spune Roxana.
NAŞTERE PREMATURĂ
Malformaţia pe care Alex o avea la inimă a dispărut la vârsta de 2 luni, dar băieţelul, din cauza naşterii premature, a facut hipoxie, adică nu i s-a oxigenat creierul. Din această cauză, el a fost diagnosticat pe 10 iulie 2008 de către medicii de la Clinica de neurologie infantilă de la Spitalul Obregia cu "paralizie cerebrală – tetrapareză spastică, microcefalie, retard psihomotor sever (vârsta de dezvoltare sub 3 luni), strabism convergent bilateral". Când a împlinit două luni, Alex a fost dus de către mama sa la spitalul Obregia, pentru kinetoterapie. Face şi acum terapie la spitalul Marie Curie, de trei ori pe săptămână, câte 20-30 de minute. Insuficient, în opinia mamei, care spune că şedinţele durează atât de puţin pentru că sunt foarte mulţi copii bolnavi care vin la spital pentru terapie.
PROGRESE
Ea nu s-a mulţumit cu rezultatele terapiei din ţară; a căutat pe internet informaţii despre boală şi despre tratamente şi astfel a descoperit o clinică de recuperare, în Ucraina. Cu sprijinul familiei, prietenilor, colegilor, soţii Tutunaru au reuşit să strângă suma de 3.000 de euro, necesară pentru deplasarea în Ucraina şi terapie. "După primul tratament ce a inclus: kinetoterapie, luminoterapie, vibromasaj, reflexoterapie, masaj, mobilizarea încheieturilor, corecţia coloanei vertebrale, Alexandru are rezultate vizibile (stă puţin mai drept; ajutat, se ridică mai uşor în funduleţ, îşi mişcă mânuţele mai bine)", spune mama băieţelului.
PENTRU O NOUĂ SERIE DE TRATAMENTE
Ea speră că va reuşi să adune 3.500 de euro şi să ajungă împreună cu fiul ei la clinica din Ucraina, în februarie 2009. "Pentru ca Alex să poată deveni şi el un copil aproape normal, trebuie să continuăm acest tratament şi să mergem acolo o dată la 3 luni, pentru minimum 7-8 serii de tratament". Când au fost în Ucraina în august, au stat în gazdă, însă pentru că în februarie va fi frig, iar copilul, care suferă de tetrapareză, are imunitate scăzută şi răceşte uşor, vor trebui să stea în clinică de data aceasta şi vor avea nevoie de o sumă ceva mai mare de bani.
Conturi
Îi puteţi contacta pe părinţii lui Alexandru la următoarele numere de telefon: 0744.49.88.81 sau 0730.49.88.81 (Roxana Tutunaru) şi 0745.36.96.99 (George Tutunaru). Dacă doriţi să îi ajutaţi să strângă banii pentru deplasarea în Ucraina, puteţi să depuneţi în următoarele conturi:RO45RNCB0667025549180001 – ROL
BANCA COMERCIALA ROMANA – sucursala Olteniţei, nr. 240
POSESOR CONT: Tutunaru George Alin sau
RO18RNCB0667025549180002 – EUR
BANCA COMERCIALA ROMANA – sucursala Olteniţei, nr. 240
POSESOR CONT: Tutunaru George Alin.
Citește pe Antena3.ro