Alimentatia noastra zilnica ar trebui sa includa aproximativ 400-600 de grame de lactate, spun nutritionistii, referindu-se la lactatele cu grasimi putine: iaurt, branza de vaci, cas proaspat sau cascaval cu 10% grasime. Cei care nu doresc sa consume lactate, trebuie sa se asigure ca in meniul lor exista alimente care ofera suportul de calciu necesar organismului.
'Principala problema este ca lactatele produc un mucus care conduce la inflamatie, iar inflamatia produce boala degenerativa si neoplazie (cancer). Laptele are doua mari componente: lactoza (zaharul) si caseina (proteina). In cazul laptelui de vaca aceste cantitati sunt de 30 de ori mai mari decat necesarul uman. In perioada prepubertara, pana pe la 8-9 ani, organismul accepta cele doua substante si de aceea le putem da copiilor lapte de vaca, iar ei cresc fara probleme. Riscul consumului de lapte dulce la maturitate este dat de faptul ca proteina din lapte ramane nemodificata si se depune in corp, ducand mai tarziu la aparitia bolilor degenerative. Prin urmare laptele nu este o sursa de boala imediata. Poate fi consumat fermentat (sub forma de iaurt, sana, chefir) fara probleme, deoarece si lactoza si caseina, dispar, trecand in acidul lactic, o substanta care nu este nociva si se elimina. Se recomanda forma fermentata, dar nu cu fructe sau musli, deoarece au adaos de zahar“, spune Lygia Alexandrescu, nutritionist si lector universitar.
Citeste AICI despre avantajele si dezavantajele consumului de lapte
Citeste si
Germenii de grau, alimentul ideal pentru sanatate
Pericolele 'light“ din alimentatie
Lista lunga de pericole din alimentele tartinabile
De ce slabim si apoi punem kilogramele la loc
Alcoolul, otrava sau medicament?
Carnea de care trebuie sa ne ferim