x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul cataractei. Afecțiunea care te poate lăsa fără vedere

Pericolul cataractei. Afecțiunea care te poate lăsa fără vedere

de Magda Bucur    |    12 Noi 2015   •   20:28
Pericolul cataractei. Afecțiunea care te poate lăsa fără vedere

În cazul acestei boli, singura metodă de tratament este operația, adică înlocuirea cristalinului natural care a devenit opac cu unul artificial. Intervenția chirurgicală este simplă, se face cu anestezie locală și nu necesită internare, riscurile sunt minime, atât timp cât pacientul respectă indicațiile medicului.

„Operația de cataractă trebuie făcută la timp, atunci când dispare confortul vizual. Pentru a fi descoperită, este indicat ca după vârsta de 40 de ani să se efectueze un control oftalmologic la o perioadă de doi ani, iar după 60 de ani, o dată pe an”, declară dr. Andrei Filip, specialist oftalmolog, în cadrul clinicii Ama Optimex.

Cataracta este o boală care afectează persoanele de peste 65 de ani, prin pierderea treptată a vederii. Foarte mulți oameni nu cunosc această afecțiune sau simptomele ei și nu se prezintă în timp util la medic, ceea ce poate duce la complicații și pierderi de vedere irecuperabile.

Procentajul pacienților care sunt operați de cataractă în România este încă mic, aproape la jumătate față de media țărilor UE.

55.000 de operații de cataractă sunt realizate anual în România, însă medicii estimează că 80.000 de pacienți ar trebui să se prezinte pentru asemenea intervenții.

Ce simptome te trimit la medic

Atunci când apare cataracta, cristalinul natural începe să își piardă transparența și, astfel, vederea începe să scadă progresiv, apare vederea încețoșată, greoaie, neclară, intoleranța la lumină (naturală sau artificială), disconfortul vizual cauzat de lumina farurilor din trafic, vederea dublă.

Tulburările de vedere cauzează dificultăți în desfășurarea activităților zilnice, iar pacienții simt tot mai des nevoia de a-și schimba ochelarii, pentru că au impresia că li se modif ică dioptriile. Consultul oftalmologic presupune efectuarea unor investigații și analize uzuale.
 

×