x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pete roşii şi băşicuţe din cauza soarelui. Razele ultraviolete pot reactiva herpesul la nivelul buzelor

Pete roşii şi băşicuţe din cauza soarelui. Razele ultraviolete pot reactiva herpesul la nivelul buzelor

de Magda Marincovici    |    08 Iul 2013   •   19:46
Pete roşii şi băşicuţe din cauza soarelui. Razele ultraviolete pot reactiva herpesul la nivelul buzelor

Statistic, între 10% şi 20% din populaţie este afectată de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate în proporţie de 80% de radiaţiile ultraviolete A (UVA), 12% de radiaţiile ultaviolete B (UVB ) şi 8% de radiaţii UVA/UVB.

Doctorul Jean Pierre Cesarini, medic specialist, oncolog şi preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţie Solară din Franţa, spune că “nu putem vorbi de alergii propriu-zise, ci mai curând de o reacţii locale cutanate. Simptomele sunt direct proporţionale cu cantitatea de raze ultraviolete (UV) acumulate. Astfel, după a doua sau a treia expunere, apar pe piele o erupţie, mici pete roşii, băşicuţe sau bubuliţe, în special în zona decolteului, a gâtului, braţelor, umerilor etc. Adică în zone expuse în mod constant în timpul verii nu neapărat când suntem la plajă. La unele persoane, alergiile solare pot fi asociate cu mâncărimi, uşoară febră şi chiar insomnii. La alte persoane, acest fenomen dispare după circa opt zile,  bronzul având un rol protector. Simptomele similare celor ale urticariei se întâlnesc la 10% dintre adulţi, în special la femei (90%). În mod cu totul inexplicabil, simptomele alergiilor solare sunt mai rare la copiii sub 18 ani şi la adulţii peste 50 de ani. Se ştie, de asemenea, că o tânără prezintă un risc mai mare de alergii solare dacă mama ei face frecvent acest tip de alergii. Cauzele acestei reacţii alergice încă nu sunt complet lămurite. Unii dermatologi suspectează radiaţiile UVA. Această ipoteză este pusă în legătură directă cu folosirea incorectă a cremelor solare care ar putea explica creşterea numărului persoanelor care suferă asemenea reacţii ce, uneori, le pot compromite sejurul de câteva zile la mare. Pentru că trebuie să reţinem că majoritatea cremelor cu protecţie ne feresc de acţiunea razelor UVB şi doar parţial de cea a razelor UVA, acestea din urmă fiind mai mult implicate în declanşarea reacţiilor de tip alergic la soare. De asemenea, o explicaţie a creşterii frecvenţei acestui tip de reacţii o reprezintă expunerea prelungită fără o protecţie adecvată la razele UV. Doctorul Doina Baldovinescu recomandă persoanelor cu sensibilitate accentuată a pielii să consulte medicul pentru eventuale tratamente preventive înainte de a merge la mare. Iar dacă reacţiile au apărut, vor renunţa total la a mai face plajă. Apoi, trebuie reţinut că nu orice reacţie cutanată este provocată de acţiunea UV. După cum este posibil ca reactivarea herpesului la nivelul buzelor să fie provocată de expunerea la soare. Doctorul Doina Baldovinescu mai precizează că sunt unele medicamente care sensibilizează pielea la acţiunea luminii solare,  motiv pentru care recomandă evitarea expunerii la UV în timpul administrării acestor medicamente. De asemenea, chiar şi unele produse cosmetice pot contribui la sensibilizarea pielii. 

×
Subiecte în articol: pete rosii basicute soare herpes