x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pofta mare, dar fara excese!

Pofta mare, dar fara excese!

de Georgeta Licsandru    |    20 Dec 2005   •   00:00
Pofta mare, dar fara excese!
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Se poate manca sanatos cand pe masa sunt sarmale, toba, carnati, cozonac si prajituri dintre cele mai diverse? Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune ca este posibil, cu conditia sa respectam cateva reguli. "Ca sa nu ajungem de la bal la spital, trebuie sa ne ferim de excese. In aceasta zi ar fi bine sa o luam progresiv cu bunatatile - incepem cu o salata de cruditati, apoi mancam putin din antreuri. Inainte de a trece la urmatorul fel de mancare facem o pauza sau un dans, daca suntem la o petrecere", ne sfatuieste directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Sarmale, friptura

Sarmalele si friptura de porc nu lipsesc de pe nici o masa in aceasta zi. Orezul din sarmale se digera rapid si are avantajul ca nu fermenteaza, prevenind balonarile. Din pacate insa, sarmalele sunt inecate in grasime, ceea ce nu este tocmai placut pentru stomac, ficat... Dar este carnea de porc atat de rea pe cat se spune? Nutritionistii sustin ca este inofensiva daca nu este consumata in exces si nu este foarte grasa. Pentru masa de Craciun este potrivita o friptura slaba de porc, preparata la gratar. Nu trebuie invinovatita doar carnea de porc pentru problemele de sanatate care apar de Sarbatori. Vinovati sunt cei care nu stiu sa manance moderat si variat. Abuzul de carne de porc, mai ales grasa, poate creste nivelul colesterolului si riscul de afectiuni cardiovasculare. Iar tendinta de a manca mai picant si mai gras decat de obicei provoaca disfunctii la nivelul ficatului si vezicii biliare. Specifice Craciunului sunt si afumaturile. Sunt gustoase, traditionale, dar si periculoase cand facem exces, deoarece fumul contine substante cancerigene. Pe de alta parte, exista persoane care fie au intoleranta la produsele afumate, fie sufera de afectiuni hepatice sau biliare. Acestor bolnavi le sunt strict interzise afumaturile.

SFATURI. Nu trebuie sa ne aruncam asupra dulciurilor imediat dupa friptura. Cozonacul, produsele de patiserie, dulciurile cu multa frisca sunt foarte satioase, iar din cauza grasimilor, a oualor continute, ele pot provoca indigestii, colici biliare. Ca urmare a exceselor din zilele de Craciun, unele persoane se pot alege cu cresteri ale colesterolului, cu agravarea sau chiar aparitia unui diabet zaharat. "Recomand intre mese fructe crude pentru a preveni indigestiile. Pentru imbunatatirea digestiei, foarte bun este ananasul crud, nu cel din conserve. Si o bautura amara - ceai sau cafea - dupa masa are efect de stimulare a digestiei", arata prof. dr. Mencinicopschi. Carnea necesita o perioada de digestie mai lunga decat celelalte alimente - uneori sunt necesare chiar 10-15 ore pentru a fi digerata. Pentru a usura digestia putem sa punem langa friptura cateva muraturi. Hipertensivii trebuie sa fie atenti, pentru ca muraturile sunt sarate, iar de Sarbatori pot avea probleme cu cresterea tensiunii arteriale.

×