Pentru a soluţiona problema terapiilor oncologice “ne întoarcem la improvizaţii de tratament”, a avertizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR), Cezar Irimia, la o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar românesc la standardele europene, la care au participat numeroşi specialişti şi autorităţi.
“Cancerul, ca şi alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problemă de viaţă privată. Ne îmbolnăvim individual, dar trebuie să înţelegem că drama bolnavilor de cancer afectează corpul social în ansamblul său. Am aflat cu stupoare că la nivelul Ministerului Sănătăţii, consultanţii Comisiei de Oncologie au găsit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, în loc să progresăm prin actualizarea listelor, ne întoarcem la improvizaţii de tratament”, a spus Cezar Irimia.
În legătură cu comerţul paralel cu medicamente, europarlamentarul Cristian Buşoi, a spus că, potrivit unui studiu recent, se estimează că valoarea acestui tip de comerţ în Uniunea Europeană a ajuns la 5 miliarde de euro. “Acest lucru poate duce la penurii de medicamente şi poate pune în pericol accesul pacienşilor la tratament”.
Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a precizat că “se încalcă directiva 105 din 1989 privind transparenţa, care prevede actualizarea anuală a acestei liste”. În ţara noastră, lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de aproape cinci ani, încălcându-se dreptul pacienţilor la terapii de ultimă generaţie.