'A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin 10 ani', spune profesorul doctor Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii. Iar profesorul doctor Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, considera ca 'preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele'.
Barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani. Un test special cu cartonase, lansat in cadrul campaniei de informare SOS Cardio, organizata de Fundatia Romana a Inimii, arata ca stresul este prezent la 80% dintre pacientii cu boli ale inimii, hipertensiunea la 50%, iar obezitatea la 30%. Majoritatea bolnavilor de inima sunt fumatori. O treime dintre cei care au participat la test au acest viciu, procentul fumatorilor fiind mai mare la barbati.
La ora actuala, Romania ocupa un loc fruntas in lume in ceea ce priveste numarul deceselor provocate de bolile cardiovasculare. Exista studii care indica faptul ca doi din trei romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, ca unul din trei sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa.
Potrivit statisticilor, la nivel mondial, in 2020, bolile cardiovasculare vor reprezenta 'ucigasul numarul unu', depasind bolile infectioase.