x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul pas spre viata - Condamnata la imobilitate din cauza unei erori medicale

Primul pas spre viata - Condamnata la imobilitate din cauza unei erori medicale

de Paula Anastasia Tudor    |    20 Mai 2006   •   00:00
Primul pas spre viata - Condamnata la imobilitate din cauza unei erori medicale

La numai 1 an si 10 luni, Adriana este legata de un carucior pentru nevoi speciale sau de pat. Nu si-a putut studia manutele ori piciorusele, ca toti bebelusii, pentru ca nici nu le poate misca. Nu a mers de-a busilea, nu si-a putut plimba degetelele prin parul mamei... nici macar nu poate mesteca. In schimb are dureri...

Banalul icter. Adriana s-a nascut in Constanta la 36 de saptamani. Dupa nastere a facut icter ca mai toti nou-nascutii, insa acesta nu a trezit nici o suspiciune medicului neonatolog. Asa ca, dupa cinci zile de la nastere, mama si copila au fost externate. "Am simtit ca ceva nu e in regula, era mai galbena decat ceilalti copii, mai somnolenta, insa doctorita mi-a spus ca nu-i nici o problema. Nu i s-a facut in spital nici o analiza, desi devenise portocalie. Ni s-a spus ca la prematuri icterul poate dura mai mult."

Dupa ce a fost externata, Adriana se simtea din ce in ce mai rau, parca era sedata. Asa ca, la doua zile a ajuns din nou la spital, de data asta insa la urgenta. "Cine v-a externat cu copilul in halul asta?", a exclamat doctorul care le-a internat. Abia atunci i s-a facut analiza necesara inca din primele zile de viata: nivelul bilirubinei. Atunci li s-a spus ca fetita ar fi trebuit tinuta dupa nastere in incubator cu lampa cu ultraviolete care ajuta la eliminarea bilirubinei. Asa au aflat ca era vorba doar de cateva masuri de rutina care, daca s-ar fi luat, le-ar fi putut salva copilul. Au realizat si dezastrul care se putea produce in trupul mititel... cand medicul le-a spus: "sa dea Dumnezeu sa nu fi ajuns la creier". Astfel a inceput prabusirea unei vieti fericite si linistite, ce sperau sa se implineasca o data cu venirea pe lume a copilului mult dorit. Acum sufera impreuna cu el...

REMUSCARI TARDIVE. In spital i-a facut transfuzie de sange chiar doctorita care o externase dupa numai cinci zile, cea care o asigurase ca fetita este ok. Atunci a recunoscut si ea ca n-ar fi trebuit sa o externeze asa, insa era mult prea tarziu dupa cum aveau sa vada... Pentru scurt timp au crezut ca au scapat de ce putea fi mai rau. Dar dupa trei luni de viata, fetita a inceput iar sa se simta rau, "devenise rigida si nu o mai puteam alapta. Am inceput drumurile prin cabinetele medicale, insa nimeni nu putea pune un diagnostic". Au aflat de un medic neurolog foarte bun insa tocmai in Abu Dhabi. S-au imprumutat la banca de 10.000 de euro si au plecat sa afle ce anume le chinuia copilul. Acolo, diagnosticul a cazut ca o secure: paralizie cerebrala - forma piramido-extrapiramidala, prin suferinta perinatala (icter nuclear), strabism convergent bilateral, deficienta functionala severa. Diagnosticul a fost confirmat apoi si in tara, de medicii Spitalului Dr. Obregia din Bucuresti. Icterul fiziologic, pe care-l fac toti copiii dupa nastere, la Adriana s-a transformat in icter nuclear. Toti muschii i-au fost afectati: a facut tetrapareza spastica, nu poate inghiti (motiv pentru care face foarte des pneumonie de aspiratie). La 1 an si 10 luni, fetita are doar 7 kg.

SANSA. Adriana ar avea o sansa, intr-un spital din Beijing, la care este deja programata la 10 noiembrie. Este o operatie ce consta in recoltarea unor celule din fosa nazala si introducerea lor, dupa un tratament special, in maduva spinarii. Daca prima operatie va reusi, va mai fi nevoie de alte doua-trei interventii, iar fiecare costa cate 20.000 de euro. Parintii au deja un imprumut la banca si nu mai pot face altul. De aceea se agata cu disperare de speranta ca cititorii Jurnalului National i-ar putea ajuta: "Nu putem sa ne exprimam in cuvinte durerea si disperarea. Totusi, speram din toata inima ca prin ajutorul dumneavoastra sa putem alina durerile fetitei noastre. Ne dorim atat de mult sa traiasca, sa creasca, sa ne poata strange in brate cu manutele ei mici, sa faca pri-mii pasi... Sa dea Dumnezeu multa sanatate celor care vor sa ne ajute! Le multumim din adancul sufletului!"

"La noi in tara, acest tip de operatie nu se face, stim ce ne-ar trebui, dar metodologia si aparatura necesare prelevarii, cultivarii si resetarii acestor celule fie embrionare, fie adulte, in scopul reconversiei in celule primordiale, ne lipsesc la aceasta data", le-a marturisit parintilor fetitei dr. Gelu Onose, medic specialist de recuperare medicala si neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar din Capitala.

DOCTORUL. "In incubator nu a fost tinuta, deoarece «copilul e bine si nu are nevoie». Asa mi-a spus doamna doctor. Am intrebat si asistentele daca nu e ceva in neregula cu copilul, dar ma trimiteau la doctorita, nu voiau sa se bage peste ea", ne-a povestit mama Adrianei. "Medicul care ne-a internat a doua oara a spus revoltat: «Eu daca faceam asa ceva pe vremea mea eram zburat de-acolo in trei secunde»."

Pentru ei este aproape imposibil sa gaseasca banii necesari pentru o operatie. Pana acum au reusit sa adune doar 3.000 de euro din cei 20.000. Tatal este pompier si mama este economista. Dar a trebuit sa renunte la meserie pentru a avea grija de fiica ei. Starea fetitei se inrautateste pe zi ce trece. Acum nici macar nu mai poate inghiti mancare. "Acum ne rugam la Dumnezeu sa o tina in viata pana la operatie", ne-a zis mama cu vocea tremuranda de emotie.

LACRIMI
"Nu putem sa ne exprimam in cuvinte durerea si disperarea. Totusi speram din toata inima ca, prin ajutorul dumneavoastra sa putem alina durerile fetitei noastre. Ne dorim atat de mult sa traiasca, sa creasca, sa ne poata strange in brate cu manutele ei mici, sa faca primii pasi... Sa dea Dumnezeu multa sanatate celor care vor sa ne ajute! Le multumim din adan-cul sufletului!"
Ileana Serban
mama Adrianei
DESPRE MEDICI
"In incubator nu a fost tinuta deoarece «copilul e bine si nu are nevoie». Asa mi-a spus doamna doctor. Am intrebat si asistentele daca nu e ceva in neregula cu copilul, dar ma trimiteau la doctorita, nu voiau sa se bage peste ea. Medicul care ne-a internat a doua oara a spus revoltat: "Eu, daca faceam asa ceva pe vremea mea, eram zburat de-acolo in trei secunde."
Ileana Serban
mama Adrianei

AJUTOR UMANITAR
DONATII. Parintii fac apel la dumneavoastra
Pentru aceia care vor si pot sa o ajute pe Adriana au fost deschise urmatoarele conturi la Banca Transilvania, sucursala Constanta, pe numele mamei, Serban Ileana Veronica
  • RON:RO24BTRL01401201555607XX.
  • USD:RO07BTRL01402201555607XX
  • EUR:RO70BTRL01404201555607XX.
    Contact: e-mail viorel1974 2000@yahoo.com.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete copilul