SANATATEA FEMEII
Femeia care-si propune sa aduca un copil pe lume va lua legatura cu un ginecolog pentru un examen clinic, genital si o serie de teste.
Femeia care-si propune sa aduca un copil pe lume va lua legatura cu un ginecolog pentru un examen clinic, genital si o serie de teste. Inainte de a ramane gravida, femeia va face urmatoarele teste:
Sunt gravida
De obicei, femeia isi pune problema unei sarcini cand ii intarzie menstruatia. Atunci va face un test de sarcina, care se pozitiveaza la aproximativ 8 zile de la data conceptiei. Cu cat se prezinta la ginecolog mai repede, cu atat mai bine. Daca nu a facut testele preconceptuale, ginecologul ii va solicita sa le efectueze cat mai rapid. Tot medicul ginecolog este cel care ii face femeii un istoric amanuntit al bolilor anterioare (diabetul, hipertensiunea), al bolilor cu transmitere genetica. De asemenea, el va obtine informatii despre nasterile si avorturile anterioare.
Semne
Semnele aparitiei sarcinii sunt:
Citește pe Antena3.ro
Stil de viata
Medicul Geanina Dragnea spune ca in perioada de sarcina se va renunta la alcool si la tigara. Alcoolul este implicat in retardul mintal, iar fumatul, in nastere prematura si greutate mica la nastere. Femeia poate sa-si continue activitatea fizica fara restrictii. Daca inainte de sarcina nu a facut sport, este bine sa nu inceapa tocmai in aceasta perioada. In caz de amenintare de avort, evident, se va renunta total sau partial la sport. Alimentatia gravidei va fi diversificata, echilibrata nutritiv, fara excese. Pe tot parcursul sarcinii femeia ia in greutate circa 12 kilograme. In primul trimestru, femeia nu ia prea mult in greutate. Din trimestrele al II-lea si al III-lea ia mai mult in greutate (aproximativ 500 de grame pe saptamana). Femeia nu are restrictii nici in ceea ce priveste activitatea sexuala, cu exceptia amenintarii de avort.
|
ECOGRAFII. Dupa data ultimei menstruatii, examenul genital si ecografie se stabileste varsta gestationala. In primul trimestru de sarcina este foarte importanta ecografia, deoarece ajuta la diferentierea sarcinii normale de cea extrauterina. La ecografia transvaginala de la 4-5 saptamani de sarcina este localizat sacul ovular, se stabileste varsta sarcinii si se detecteaza viabilitatea embrionului. Sacul ovular incepe sa se vizualizeze la ecografia transabdominala (pe burta), de la 5-6 saptamani de sarcina. Se mai recomanda o ecografie in primul trimestru, intre a 11-a si a 14-a saptamana (optim la 13 saptamani), pentru masurarea pliului cutanat cervical in vederea depistarii sindromului Down.
|
|
SFATUL MEDICULUISangerarea vaginala, durerile abdominale, febra, frisonul sunt elemente ce pot sugera amenintarea sarcinii prin unele complicatii: avort, sarcina extrauterina (SE), avort septic. Apare suspiciunea de SE in cazul femeii la care testul de sarcina este pozitiv si la care sarcina nu se vizualizeaza pozitiv. In caz de SE, tabloul clinic este: amenoree, dureri abdominale intense, mici sangerari pe cale vaginala. In primul trimestru de sarcina, avortul este cea mai frecventa complicatie. 15% dintre sarcinile diagnosticate clinic sunt avortate. Principalele cauze ale avortului in aceasta perioada sunt: anomalii cromozomiale, infectii, bolile materne cronice, bolile endocrine, factori imunologici, anomalii uterine, tutunul. Acesta nu ar trebui sa fie interpretat ca un episod dramatic, deoarece cele mai multe avorturi spontane in primul trimestru sunt din cauza anomaliilor cromozomiale, existand riscul ca femeia sa aduca pe lume un bebelus cu malformatii severe. Inainte de prima intarziere a menstruatiei se produc 50% dintre avorturi (avorturile menstruale). |
|
STIATI CA |