x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prudenta in criza de epilepsie

Prudenta in criza de epilepsie

14 Mar 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR
Primul gest care poate fi de un real ajutor suferinzilor de epilepsie in criza este chemarea serviciilor de Ambulanta, ne sfatuieste medicul neurolog Gheorghe Popa, de la Institutul de boli cerebro-vasculare "Prof. Dr. Vlad Voiculescu".
OANA ANTONESCU

Crizele de epilepsie se declanseaza din cauza stresului, lipsei de somn, anumitor alimente sau substante chimice, luminilor care clipesc, menstruatiei sau medicamentelor luate fara prescriptie. Exista doua tipuri de crize de epilepsie: atone, asemanatoare starilor de lesin, sau tonice, care se manifesta prin spasme musculare violente. In cazul celor atone, "singura manevra care poate fi efectuata de persoanele care se implica in acordarea primului ajutor este ridicarea picioarelor pentru o mai buna circulatie a sangelui", ne explica medicul neurolog Gheorghe Popa. "Pacientii care sufera o criza tonica sunt rigizi si vineti, maxilarele li se inclesteaza si au miscari spasmatice si hipersalivatie", conform descrierii medicului Popa. "Nu se va forta cu mana deschiderea maxilarului inclestat pentru ca exista riscul ca persoana care acorda primul ajutor sa fie muscata si poate fi infectata daca bolnavul sufera de o boala transmisibila", ne spune doctorul Popa. Crizele tonice dureaza maximum 40 de secunde si sunt urmate de o perioada postcritica de somn, respiratie sacadata, care la randul ei nu trebuie sa depaseasca 5 minute, pentru ca exista riscul de a intra in coma. Sfatul medicului este ca interventia persoanelor care nu sunt instruite pentru cazuri de acest gen sa se rezume la etapele enumerate.

Nu-i blocati mainile!

Orice manevre inutile de imobilizare si de blocare a spasmelor cu ajutorul fortei pot provoca fracturi de coloana sau in alte zone ale corpului. Cei care acorda primul ajutor au tendinta de a se aseza cu toata forta pe picioarele bolnavului de epilepsie pentru a-i bloca miscarile. "Insa contorsionarea violenta a membrelor nu trebuie sa fie stopata cu forta, ci atat cat sa-i permita bolnavului sa se miste fara a-si provoca leziuni", ne spune neurologul Gheorghe Popa. Nici administrarea de medicamente nu tine de indatoririle celui care acorda primul ajutor. Doar membrii familiei, instruiti in prealabil de catre medici, pot administra intravenos medicamente.

ATENTIE, TREBUIE SA EVITATI MISCARILE BRUSTE!
1
2
(1)Bolnavul va fi rotit cu tot corpul in pozitie laterala, fara miscari bruste ale gatului, pentru a evita o fractura cervicala. Pozitia laterala le va permite scurgerea salivei si a sangelui pentru cazurile frecvente in care bolnavul isi musca limba.

(2)Numai dupa ce bolnavul iese din starea de criza tonica si intra in perioada postcritica, maxilarul se deschide si cel care acorda primul ajutor trebuie sa ii introduca in coltul gurii un tifon sau un obiect moale care sa impiedice muscarea limbii.
×