x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Râsul şi ciocolata fac bine inimii

Râsul şi ciocolata fac bine inimii

de Marina Constantinoiu    |    30 Aug 2011   •   15:25

Ciocolata era banuita de mai multa vreme ca este un remediu-miracol contra problemelor cu inima. Ipoteza este acum dovedita stiintific, relateaza Le Monde.
Urmariti filme care va fac sa radeti, mancati ciocolata buna, apasati puternic pe pedalele bicicletei, limitati stresul si orele de lucru - acestea sunt doar cateva din sfaturile pe care cardiologii europeni reuniti in aceasta saptamana in congres le propun pentru o mai buna sanatate a inimii, informeaza France Presse.

Mai multe studii, prezentate in cadrul congresului Societatii Europene de Cardiologie /ESC/, organizat la Villepinte (Franta) pana miercuri, arata ca stilul de viata si un regim alimentar adecvat sunt cele mai bune mijloace de prevenire a maladiilor cardiace.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 23,6 milioane de persoane ar urma sa moara din aceasta cauza in anul 2030 in lume, cu sase milioane mai mult decat in prezent.

Cercetatori de la Scoala de medicina din Baltimore (SUA) au constatat in urma cu aproximativ zece ani ca persoanele care sufera de o problema cardiaca au un simt mai umorului mai putin dezvoltat. Drept urmare, ei au vrut sa stabileasca daca rasul poate afecta in mod direct functia vasculara, in mare parte determinata de starea membranei care acopera vasele de sange.

Prezentandu-le unor voluntari pasaje dintr-un film cu subiect grav - Saving Private Ryan -, ei au constatat ca acest lucru are drept efect o constrictie a peretilor vaselor. Pe de alta parte, cand subiectii s-au uitat la un film care i-a facut sa rada, peretii vaselor de sange s-au dilatat.

Diferenta de diametru a fost de 30 pana la 50 la suta, 'similara beneficiului pe care l-am putea obtine prin exercitii fizice sau prin folosirea unor medicamente', potrivit lui Michael Miller, director al Centrului de cardiologie preventiva. 'A rade in mod regulat este fara indoiala un element al unui mod de viata sanatos pentru a evita bolile cardiace', a subliniat el.
Insa nici mancatul ciocolatei nu ar trebui neglijat de cei care isi doresc o inima sanatoasa. Cunoscuta deja pentru efectele sale euforizante si antioxidante, ea ar putea reduce si riscurile cardiace, noteaza AFP.

Doctorul Oscar Franco si echipa sa din cadrul Universitatii Cambridge /Marea Britanie/ au examinat in detaliu sapte studii si au facut un clasament a circa 100.000 de participanti in functie ciocolata pe care au consumat-o. In cinci studii, 'cel mai ridicat nivel de consum de ciocolata a fost asociat unei reduceri cu 37% a numarului de boli cardiace si cu 29% a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), comparativ cu cele mai scazute niveluri de consum'. Totusi nu a fost inregistrat niciun impact notabil al consumului de ciocolata asupra infarcturilor.

Aceste rezultate ar trebui privite insa cu prudenta, in conditiile in care ciocolata este grasa si dulce, iar consumul excesiv poate favoriza luarea in greutate si diabetul. In context, cercetatorii au sugerat dezvoltarea unei productii de ciocolata obisnuita mai putin grasa si mai putin dulce.

×
Subiecte în articol: ciocolata cardiologie răs inima