Carnea arsa pe gratar contine substante care contribuie la aparitia unor forme de cancer: pancreatic, colorectal, pulmonar, mamar, la stomac sau vezica urinara. Daca este tinuta prea mult pe gratarul incins, carnea – indiferent daca este de pui, porc, vita sau peste – produce heterociclice, substante cancerigene.
Acest pericol poate fi redus respectand cateva recomandari oferite de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Mai intai vom pune la gratar carne slaba tinand seama ca este posibil ca sa fie mai multa grasime la carnea de pasare comparativ cu cea de porc. Deci vom indeparta grasimea si pielitele. Apoi, vom avea o grija deosebita la cat timp tinem carnea pe gratar si la faptul ca pestele are nevoie de mai putin timp pentru a fi fript. De asemenea, este contraindicat contactul direct al carnii cu flacara sau carbunii incinsi. Daca, totusi, sunt portiuni arse sau chiar prea rumenite, ele se vor indeparta. Pentru un gust deosebit si pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene, se recomanda condimentarea carnii cu rozmarin, ghimbir, busuoic, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel... Legumele perpelite la gratar – dovlecei, brocoli, vinete, morcovi etc. – pot inlocui foarte bine painea. Este esential ca gratarul sa fie bine curatat pentru indepratarea resturilor care contin substante toxice si care pot patrunde in carnea pusa la fript.
Profesorul Mencinicopschi are recomandari speciale adresate amatorilor de mici la gratar. Preparate traditionale din carne de oaie, de vita si porc, trebuie sa stim ca micii din galantare contin si aditivi, care in cantitate mare sunt cancerigeni. “Fripti pe gratarul cu foc direct, micii devin toxici din cauza arsurii si a contaminarii cu substante toxice. Asocierea cu bere, vin, tarie face si mai dificila digestia, favorizand aparitia unor tulburari hepatice sau a pancreatite acute, ne avertizeaza prof. Mencinicopschi. In special persoanele hipertensive, cu suferinte heapto-renale, cu dislipidemii, boli neurodegenerative trebuie sa tina seama ca micii sunt preparate care contin multa sare.
Si, totusi, micii sunt savurosi. Si chiar pot fi inofensivi pentru sanatatea noastra daca nu abuzam chiar daca suntem convinsi de compozitia lor si ii mancam cu mustar natural si cu un pahar de vin rosu fara sulfiti.