Inca un caz uimitor, semnalat de un medic chirurg specialist arata gravele carente din Sanatate, consecintele modului haotic in care s-a facut reforma spitaliceasca si nepasarea sistemica, ce se rasfrang asupra sanatatii si vietii pacientilor.
Va vom face rezumatul acestui caz, care releva faptul ca, pe anumite paliere, un spital de clasa a IV-a este mai bine dotat ca spitale de clasa I (de top) si ca, din aceasta cauza, se poate ajunge in situatia ca vietile pacientilor sa fie puse in primejdie sau cel putin ca tratamentul aplicat sa fie mult mai dificil si mai costisitor decat ar fi in mod normal – respectiv, daca s-ar respecta clasificarea spitalelor.
Asadar, in data de 17 decembrie 2011, un pacient de 35 de ani din comuna Boteni, judetul Arges, se prezinta la spitalul din Campulung Muscel in soc hemoragic. Cauza hemoragiei interne, mai exact stomacale, este automedicatia: omul luase medicamente pentru lumbago, fara vizita la medic, doar la indicatiile unei farmaciste iresponsabile - medicamentele respective nu se elibereaza decat pe baza de reteta si sunt foarte periculoase pentru cei cu sensibilitate gastrica.
Medicul chirurg Madalin Iordache reuseste, cu dificultate, hemostaza (stoparea hemoragiei), in absenta hemoclipurilor, care (a aflat intreband) nu se gaseau nici la Spitalul Floreasca. Precizam ca hemostastaza nu a presupus o interventie chirurgicala.
Pacientul este externat in data de 23 decembrie, fiind stabilizat, cu leziunea in curs de vindecare.
Dupa o saptamana, insa, se prezinta din nou la camera de garda, cu recidiva a hemoragiei. Este, din nou tratat, folosindu-se si medicatie achizitionata de familia pacientului. Totusi, intrucat sansele de hemostaza erau de circa 50%, medicul a incercat transferarea pacientului la doua dintre spitalele de urgenta de top din Bucuresti: Floreasca si Universitar.
De la Floreasca i se spune ca spitalul nu dispune decat de o linie de endoscopie functionala si ca, pentru tratarea hemoragiei nu exista decat posibilitatea unei medicatii mai putin eficiente decat cea administrata deja pacientului la Spitalul din Campulung Muscel.
De la Universitar, dl. Iordache afla ca din 2008 nu exista linie de endoscopie de garda, ceea ce inseamna ca endoscopie se poate face doar intre orele 7 si 14!!!
In aceste conditii, dupa consultare si cu specialisti ai Institutului Clinic Fundeni, medicul Iordache nu are incotro si se lupta cu mijloacele avute la dispozitie pentru realizarea hemostazei, lucrand impreuna cu colegii sai, inclusiv in timpul lor liber, pentru a evita recidiva, care implica necesitatea interventiei chirurgicale.
A semnalat cazul, telefonic, centrului operativ al Ministerului Sanatatii, dar i s-a solicitat sa faca adresa scrisa. A facut adresa, dar a descoperit ca, pe site-ul Ministerului nu exista alte adrese de contact, decat catre biroul de presa si biroul de relatii publice. A scris pe adresa biroului de relatii publice la data de 30 decembrie si, pana astazi, nu a primit raspuns.
Din fericire, evolutia pacientului a fost pozitiva, hemostaza a reusit. 'Ma pregatesc sa ii dau drumul pacientului acasa', ne declara medicul Madalin Iordache. 'Nu cred ca va mai recidiva. A avut ghinion si cu prima recidiva – doar la 7-8% dintre pacienti se intampla, daca isi respecta medicatia', adauga chirurgul.
Chiar daca acest caz este cu 'Happy End', raman intrebarile pe care medicul Iordache le-a adresat ministrului Sanatatii: De ce medicamentele se vand in farmacii ca legumele in piata? De ce spitale de gr. I dispun de resurse mai limitate decat spitale de gr. IV? De ce nu sunt primiti in audienta specialistii care vor sa semnaleze situatia arhaica (din punct de vedere al dotarii) a medicinei romanesti de endoscopie digestiva?
Detaliile cazului le veti putea lectura in scrisoarea deschisa adresata ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli, de Madalin Iordache, medic specialist chirurgie generala la Spitalul Municipal Campulung Muscel. Scrisoarea o publicam mai jos, integral. Precizam ca am incercat sa contactam biroul de relatii publice al Ministerului Sanatatii, pentru a afla daca scrisoarea a fost remisa ministrului Ritli, dar nimeni nu a raspuns, in cursul zilei de azi, 3 ianuarie, la numarul afisat pe site.
Vom urmari acest caz si vom reveni cu amanunte.
Domnule ministru,
Subsemnatul, dr. Madalin Iordache medic specialist (din noiembrie 2007) chirurgie generala cu competenta in chirurgia laparoscopica si in endoscopia digestiva diagnostica imi desfasor activitatea in sectia de chirurgie a Spitalului Municipal Cimpulung-Muscel jud. Arges (gr. IV dupa recentele criterii) si as dori sa supun atentiei Dv. urmatorul caz ce ilustreaza lipsurile inimaginabile si elementare ale sistemului nostru sanitar, pe care il coordonati, vremelnic desigur…
In data de 17.12.2011 la orele 20 se prezinta in garda adus de ambulanta bolnavul Ivan Iosif-Ion 35 ani din com. Boteni, jud. Arges, lucrator la uzinele Dacia (deci contributor la FNUASS) in soc hemoragic: TA 100/70 mmHg, AV 120 bpm regulat, tegumente palide, transpirate, dupa ce a prezentat la domiciliu hematemeza si melena; din anamneza retin ca este nefumator, consumator ocazional de alcool, iar de cca 8 zile isi autoadministra pentru lumbago la indicatia si eliberat de la farmacie 2 AINS (Piroxicam si Movalis!!!). Bolnavului i se mai monteaza o linie venoasa (in plus fata de cea pe care se administra deja SF de catre colegii de la ambulanta), se interneaza in ATI cu dg de hemoragie digestiva superioara severa (clasificarea Orfanidi) probabil de etiologie ulceroasa/gastrita postadministrare de AINS, unde se incepe reechilibrarea volemica (Hb 5,4 g/dl) prin administrare de MER izogrup, izoRh, solutii cristaloide, antisecretor gastric (Nexium 80 mg bolus, apoi 8mg/ora pev continua achizitionat de familie), sonda nazo-gastrica (pe care se exteriorizeaza continut sanguinolent), sonda uretro-vezicala si analgetice, oxigenoterapie pe masca. La orele 23, deoarece ANG ramane sanguinolent, dar bolnavul se echilibreaza hemodinamic se face EDS (evident prin amabilitatea asistentei de la sala de operatii si a colegei din ATI) care dg gastrita hemoragica antrala, dar si o sangerare activa in jet clasa Forrest Ia dintr-o leziune a corpului gastric pe mica curbura spre fata posterioara ce pare ulcer acut (personal suspectez in continuare o leziune Dieulafoy) pentru care se face hemostaza foarte dificil datorita acelor de injectare si pozitiei leziunii, prin injectarea de 30 ml ser efedrinat 1:10000 perilezional, 3 ml alcool alb in vasul ce sangera, dar si aplicarea electrodului bipolar.
Se anunta telefonic colega din garda de gastro-enterologie a Sp. Floreasca despre caz, aceasta recomanda supravegherea, desi este de acord ca cea mai buna solutie este aplicarea de hemoclipuri, dar care nu sunt disponibile nici la D-lor…
Pe 18.12.2011 se face EDS de control, la fel si pe 23.12 cand hemostaza este stabila si leziunea in curs de vindecare, externand bolnavul echilibrat hemodinamic, Hb 12 g/dl cu recomandari de regim igieno-dietetic si Nexium 40 mgx2/zi + Dicarbocalm 3 tb/zi (pt ca Sucralfat nu se mai importa/fabrica. De ce???).
Pe 30.12.2011 la orele 9 a.m. bolnavul se prezinta la camera de garda pentru HDS: 2 melene si o hematemeza… La internare este echilibrat hemodinamic TA 110/70 mmHg, AV 90 bpm regulat; in ATI se respecta acelasi protocol ca mai sus (din nou Nexium achizitionat prin efortul familiei!!!), pe SNG aspirat in zat de cafea, Hb 10,8 g/dl, se administreaza 1 u MER si 2 u PPC in asteptarea EDS…
Incerc sa transfer bolnavul care este acum echilibrat hemodinamic, cunosc leziunea, iar sansele de hemostaza endoscopica scad spre 50% cu metodele disponibile local; iau legatura cu:
-
d-l dr. Eugen Craciun la Sp. Floreasca – garda gastroenterologie care este de acord ca ar fi mai potrivita si o alta metoda de hemostaza decat injectarea, dar spune ca D-lor nu dispun decat de o linie de EDS functionala si nu dispun pt injectare decat de SF si efedrina (adica stau mai prost decat noi, care, repet suntem clasificati ca gr. IV, iar Floreasca probabil gr. I?!?)
-
d-nul dr. Negrean de la Sp. Universitar de Urgenta, care este de acord ca bolnavul merita si o alta metoda de hemostaza, imi spune ca SUUB nu are linie de garda de ED din 2008!!! De asemenea, afirma ca impreuna cu d-l Conf. M. Tantau incearca de ceva vreme sa supuna atentiei Dv. situatia catastrofala a ED din tara si sa va roage sa aprobati achizitionarea de truse de ED!!! (in paranteza fiind spus, am asistat in timpul rezidentiatului la o situatie asemanatoare apropo de chirurgia laparoscopica, cand, dupa eforturi de ani de zile ale ARCE, dr. Copaescu, prof. Dragomirescu, prof. Beuran s.a. unul din predecesorii Dv - vremelnici, iata!- a aprobat in 2007 sau 2008 achizitionarea de truse de laparoscopie…)
-
in final, desi nu sunt Sp. de Urgenta, dar intotdeauna au fost extrem de curtenitori si dupa ce am obtinut competenta in ED diagnostica ne-au promis ca ne vor fi aproape, am apelat si la Institutul Clinic Fundeni clinica de gastroenterologie, unde intotdeauna am gasit bunavointa, disponibilitate si, in cele din urma, omenie… Am luat legatura cu d-na dr. Smirnea de garda si cu d-l dr. Bancila, coordonatorul activitatii de ED in aceasta perioada, care a fost de acord ca bolnavul merita a alta metoda de hemostaza decat hemostaza chirurgicala in situ la un bolnav tanar de 35 ani, platitor la FNUASS in Romania anului 2011, anul aparitiei noii Legi a Sanatatii sau reforma continua (scuze pentru patetismul ironic, insa cateodata mi se pare ca unii suntem din alt film…).
In final, am efectuat EDS la orele 13 si am dg aceeasi leziune ulceroasa (sau Dieulafoy) hemoragica clasa Forrest IIa si am injectat 20 ml ser efedrinat 1:10000 perilezional; bolnavul a ramas in supravegherea noastra, spital de gr. IV, insa, daca va resangera pana pe 03.01.2012 cand dr. Bancila va fi contactat pt un posibil transfer, voi fi nevoit sa trec la ultima solutie – hemostaza chirurgicala… As mai mentiona ca, desi sunt singurul din Spital care face ED si nu sunt obligat, am venit de fiecare data in timpul meu liber, indiferent ca a fost zi, noapte, duminica, Pasti, Craciun, 1 decembrie etc. si am rezolvat hemoragiile digestive in masura posibilitatilor mele cu ajutorul colegelor asistente din ATI si de la sala de operatii, a colegilor anestezisti, chirurgi si a conducerii spitalului care a achizitionat materialele necesare! Pt ca eu consider ca, si in medicina este nevoie in primul rand de omenie, bun-simt si responsabilitate…
Prin urmare, am anuntat la centrul operativ al Ministerului Sanatatii aceasta situatie solicitand o opinie – rezolvare. Am fost consiliat cu amabilitatea si rabdare de d-na (dr?) Stanciu M, care a fost de accord ca este o situatie inacceptabila, mi-a comunicat ca D-lor nu au putere decizionala si, dupa principiul Verba volant, scripta manent m-a sfatuit sa fac o sesizare catre Dv la datele de contact afisate pe site-ul MS…
Ce mi se pare caracteristic este ca pe site-ul MS la contact pot trimite e-mail la informatii publice, comp relatii publice sau pt presa, insa pt probleme de acest gen nu exista o adresa de contact…
In final nu stiu ce as mai putea spune, las la aprecierea Dv., insa ma vad nevoit a sublinia unele aspecte, in ordine, pe care le-ati putea avea in vedere si pt Legea Sanatatii ca tot e in dezbatere publica si poate ca un strop de realitate dincolo de cea de fatada nu strica niciodata:
De ce in continuare permiteti eliberarea de catre farmacii a medicamentelor fara reteta? - in cazul de fata este clar o leziune grava datorata administrarii de AINS de catre un vanzator de farmacie; se tot clameaza peste tot risipa de bani pe medicamente in sistem… Ganditi-va numai pt acest caz ce costuri sunt si vor mai fi pt ca Dv permiteti in continuare unor vanzatoare sa vanda medicamente ca la piata de legume…
De ce spitale universitare de urgenta gr. I (Floreasca, SUUB) dispun in facto de resurse mai limitate decat spitale de gradul IV (Sp. Municipal Cimpulung-Muscel)? Cum este posibil sa nu existe la spitale care constituie ultima resursa pentru bolnavii din aceasta tara o alta metoda de hemostaza decat cea mai arhaica, in conditiile in care aici activeaza specialisti capabili sa faca mult mai mult decat ceea ce le permiteti prin limitarea tehnica? Mi se pare strigator la cer ca un profesionist desavarsit cum este d-l Conf. Tantau nu reuseste sa ajunga la Dv. pt a va putea prezenta aceasta situatie de epoca de piatra a medicinei in care mentineti (si!) endoscopia digestiva…
De ce nu vedeti ca prin masuri simple ex: interzicerea eliberarii de medicamente fara reteta, achizitionarea de metode sigure de hemostaza puteti scadea costurile din sistem? – in cazul de fata d-na vanzatoare de farmacie doarme linistita, bolnavul este supus unor metode invazive si nu este inca rezolvat, spitalul a consumat resurse umane si financiare serioase, resurse medicale (pana acum s-au transfuzat produse de sange cam cat este nevoie la un transplant hepatic) si emotionale (ale familiei, ale mele, ale colegilor si, poate, si ale Dv.)
Prin urmare, desi nu stiu forma in care voi trimite aceste randuri si in speranta ca vor ajunge la Dv. sper ca ele vor avea si o finalitate de folos pt alti bolnavi (pt bolnavul Ivan nu stiu cum vom proceda pana la urma), va asigur de consideratia mea si sa auzim numai de bine!
Cu stima, Dr. M. Iordache, tel xxxxxxxxxx
Data 30.12.2011
Domnului Ministru al Sanatatii din Romania anului 2011, d-l dr. L. Ritli