x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Risc zero pentru România, în urma exploziei de la centrala Fukushima

Risc zero pentru România, în urma exploziei de la centrala Fukushima

de Carmen Plesa    |    13 Mar 2011   •   20:42

Şeful laboratorului de igiena radiaţiei din Institutul de Sănătate Publică, Ciu­pagea Fulger, a arătat că în pre­zent nu există vreun risc asupra să­nă­tăţii românilor în urma exploziei de la centrala Fukushima.

Citeşte aici totul despre devastatorul cutremur din Japonia

"Accidentul de la centrala nu­clea­ră de la Cernobîl a fost mult mai peri­cu­los. A fost vorba despre o explozie foar­te puternică, în care tone de grafit au ars, eliberând tone de substanţe ra­­dioactive. Norul radioactiv a fost bo­­gat în iod radioactiv al cărui timp de înjumătăţire este de opt zile. După aceea, acesta a avut ca substanţă pre­do­­minantă stronţiul. Stronţiul afec­tea­ză oasele, în timp ce cesiul, or­ga­ne­le moi. Atunci, stronţiul a fost mai pre­zent în zonele de deal şi de munte, iar cel mai contaminat a fost laptele de oaie, întrucât aceste animale mâncau iarba cu pământ cu tot, şi apoi cel de vacă", a explicat profesorul Ciu­pa­gea Fulger pentru Mediafax.

Teo­dor Chirica, membru în con­du­cerea forului atomic european, a de­cla­rat pentru Radio România Ac­tua­­lităţi că au­to­rităţile nipone au adop­tat planuri in­ternaţionale de ur­gen­ţă, iar evacua­rea populaţei re­pre­zin­tă o măsură de precauţie. "Ei acolo pro­babil că au pus în aplicare pla­nul de urgenţă şi în momentul în care apare... Nu trebuie să apară, să de­pă­­şească norma-limită. În industria nu­cleară şi în toate industriile astea exis­tă aşa-zisa cultură de securitate nu­cleară şi se iau măsuri preventive. Nu trebuie să ajungă po­pu­laţia să fie ira­diată. Ea trebuie mutată. Şi s-ar pu­tea ca niciodată să nu se atingă doza-limită", a spus specia­listul.

×