x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Riscul iubirii de-o vara

Riscul iubirii de-o vara

de Dr. Vasile Benea    |    14 Iun 2005   •   00:00
Riscul iubirii de-o vara

Cuceririle din timpul vacantei de vara se pot transforma in experiente cu consecinte grave. Raporturile sexuale neprotejate deschid calea bolilor cu transmitere sexuala. Iar principalul mijloc de protectie ramane prezervativul.

In afara rolului important in prevenirea unei sarcini nedorite, prezervativele, atunci cand sunt utilizate consecvent si adecvat, pot asigura o protectie eficienta fata de transmiterea unor infectii transmisibile sexual.

Boli cu transmitere sexuala


Infectiile (sau bolile) transmisibile sexual constituie un grup de afectiuni de natura infectioasa care se transmit preponderent prin contact sexual. Manifestarile primare ale acestor afectiuni apar mai ales la nivel ano-genital. Infectiile transmisibile sexual reprezinta o importanta problema de sanatate publica, deoarece afecteaza preponderent grupele de varsta tinere si pot da complicatii acute (boala inflamatorie pelvina, epididimita, prostatita etc.) sau tardive (sifilis nervos sau cardiovascular, sarcina extrauterina, sterilitate, cancere ano-genitale etc.) sau pot afecta fatul sau nou-nascutul (sifilis congenital, orbire etc.). Spectrul infectiilor transmisibile sexual se extinde continuu.
Astfel, daca la inceputul secolului trecut se descriau cateva infectii transmisibile sexual, denumite si boli veneriene "clasice" sau majore (sifilisul, gonoreea, sancrul moale, limfogranulomatoza veneriana benigna Nicolas-Favre, granulomul inghinal), in prezent se descriu cel putin 50 de sindromuri distincte, provocate de peste 25 de agenti infectiosi. Pentru unele infectii, cum ar fi cele produse de virusurile hepatitice A, B si C, Giardia lamblia, Salmonella etc., calea sexuala este una dintre caile posibile de transmitere. La aceste infectii transmisibile sexual, la sfarsitul secolului trecut s-a adaugat infectia HIV/SIDA, care a avut un impact spectaculos atat in lumea medicala, cat si in mass-media.

Protectie


Cea mai importanta masura pentru profilaxia si combaterea infectiilor transmisibile sexual este reprezentata de educatia pentru sanatate in vederea formarii unui comportament sexual sigur (monogamie sau un numar cat mai redus de parteneri sexuali, selectivitate in alegerea partenerilor sexuali, evitarea practicilor sexuale riscante, folosirea mijloacelor de protectie etc.). In cadrul acestor masuri, utilizarea prezervativului ocupa un loc important.

Trebuie sa retineti faptul ca prezervativul nu ofera protectie completa fata de infectiile transmisibile sexual.

Astfel, acesta protejeaza fata de infectiile transmisibile sexual care se transmit in special prin intermediul mucoaselor, cum ar fi gonoreea sau blenoragia, infectiile chlamydiene sau infectia cu HIV/SIDA.

Pentru alte infectii transmisibile sexual, ca sifilisul, herpesul genital, vegetatiile veneriene, molluscum contagiosum etc., care se pot transmite si prin intermediul tegumentelor, protectia este mai redusa.

Infectiile sexuale se pot transmite si in perioada de incubatie (cand leziunile cutanate si/sau mucoase sunt absente) sau atunci cand manifestarile clinice sunt minime, putand trece cu usurinta neobservate pentru un ochi neexperimentat.

SFATUL MEDICULUI
Trebuie avut in vedere faptul ca, pentru a fi eficienta, folosirea prezervativului trebuie sa respecte cateva reguli:

  • prezervativul trebuie folosit pentru orice tip de activitate sexuala (vaginala, orala, anala);
  • prezervativul nu trebuie refolosit;
  • prezervativul trebuie aplicat cu grija, pentru a preveni ruperea acestuia (cu unghiile, dintii, obiecte ascutite etc.);
  • prezervativul va fi aplicat dupa ce penisul este in erectie si inainte de orice contact sexual;
  • nu se vor utiliza lubrifianti uleiosi (uleiuri minerale, vaselina, uleiuri pentru masaj sau lotiuni de corp etc.), deoarece afecteaza calitatea latexului, favorizand ruperea prezervativului;
  • prezervativul trebuie scos imediat dupa consumarea actului sexual, atat timp cat penisul este inca in erectie.
  • LIBERTINAJ. Psihologul Mirela Zivari considera ca iubirile de-o vara - concept ce descrie tendinta tinerilor de a cuceri, de a "inscrie" cat mai multe "victime" pe lista iubirilor lor - reprezinta o tendinta normala la tineri si nu numai. "Chiar si cei trecuti de o anumita varsta incearca sa-si "intinereasca" comportamentul curtenitor in timpul vacantelor de vara. Nevoia de experiente extraordinare, inedite, determina infiriparea relatiilor de-o vara. Insa nu putem trece cu vederea libertinajul in care traim, acceptarea acestor tipuri de relatii de catre noi toti si chiar impulsul fiecaruia de a castiga o noua experienta."

    SINGURATATE. "Traim intr-o viteza extraordinara, in care relatiile noastre iau forma unui tren rapid, cu opriri foarte scurte. Acest tip de interactiune sociala ne saraceste afectiv, ne transforma in mici robotei, ghidati dupa principiul utilitatii si eficientei. Ne instrainam de noi insine, ne inhibam ceea ce simtim, iar rezultatul: ne simtim singuri chiar daca avem un partener. Si, pentru ca noi suntem singuri, ne este permis sa cucerim, sa traim liber, fara sa dam socoteala ca "investitia de aseara" nu ne reprezinta. Chiar poate sa devina o obisnuinta, care sa ne satisfaca atat de mult, incat sa nu ni se para anormal ca nu ne casatorim sau nu dorim o relatie stabila", apreciaza psihologul Mirela Zivari.

    TENDINTA. Statisticile ultimilor ani sterg diferentele dintre barbati si femei privind tendinta aventuriera a unora sau altora. Chiar femeile sunt cele mai dornice de cuceriri, de experiente care sa le implineasca visul de independenta in fata barbatului. Falsele relatii de-o vara nu au cum sa implineasca barbatul sau femeia, nu pot permite maturizarea si stabilitatea emotionala, ci doar ne pastreaza in acel stadiu de copii care vor sa fie in centrul atentiei.
    ×
    Subiecte în articol: vară prezervativul transmisibile sex