x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ROBERT-INIMĂ-DE-LEU - Tic–tac, inima chinuită a unui copil luptă să bată

ROBERT-INIMĂ-DE-LEU - Tic–tac, inima chinuită a unui copil luptă să bată

de Ionela Gavriliu    |    31 Oct 2008   •   00:00
ROBERT-INIMĂ-DE-LEU - Tic–tac, inima chinuită a unui copil luptă să bată

Are 5 ani şi o sârmă cusută în piept, uitată de medicii care l-au operat de inimă. Tetralogia Fallot, afecţiunea de care suferă Robert, nu-l lasă să alerge, să meargă cu bicicleta, să se joace prea mult. Doctorii din România i-au dat o singură soluţie: din şapte în şapte ani să-i deschidă pieptul şi să-i pună o valvă artificială. Cât va rezista. Un transplant de valvă umană în Germania, costând 52.000 de euro, îl poate salva pe copil.



Robert s-a născut cu inimioara altfel. Nimeni nu credea că va putea lupta atât pentru viaţa lui. La 1 an a fost operat prima oară pentru ca inima lui să fie ajutată să bată. În urma unei alte intervenţii, o sârmă a fost uitată în pieptul băiatului. Şi a rămas acolo. Medicii au considerat că e periculos ca micuţul să fie redeschis pentru ca sârma să fie scoasă. "Îl mai înţeapă în piept din când în când", explică mama. Tot în timpul unei operaţii, băiatul a făcut stop cardio-respirator, încât toţi au spus că bătălia s-a sfârşit. Dar copilul s-a încăpăţânat să forţeze aerul să-i intre din nou în piept.

SECUNDE PREŢIOASE

Robert nu poate face sport, oboseşte repede. În parc se dă în tobogan de câteva ori, dar nu prea mult, căci pieptul începe să i se ridice din ce în ce mai greu, iar aerul parcă nu mai vrea să găsească drumul spre plămâni. Te priveşte cu ochii catifelaţi şi uşor încercănaţi, privire în care încă nu s-a cuibărit tristeţea. "Copilul merge şi la grădiniţă, unde-i place să deseneze", povesteşte mama băiatului. De când s-a născut, Robert îşi petrece viaţa pe drumuri între Bacău şi spitalul din Târgu-Mureş. La un control din aprilie anul acesta părinţilor li s-a spus că singura soluţie pentru băiat ar fi ca din şapte în şapte ani să fie operat şi să-i fie introdusă câte o valvă artificială care să-l ajute să respire. Cât timp va merge... Dar, când va urma să fie făcută următoarea operaţie, nimeni nu le-a spus. "În viitorul apropiat", a fost singura promisiune smulsă de părinţi, numai că, pentru Robert, viitorul se depărtează cu fiecare secundă.

DORINŢĂ PENTRU MOŞ CRĂCIUN, ÎN AVANS

Părinţii lui Robert nu s-au putut resemna cu gândul că viaţa fiului lor e jucată la loterie. Cu ajutorul unei românce din Germania, Robert a ajuns la o clinică din Heidelberg, unde a beneficiat de o consultaţie gratuită. Verdictul medicilor înseamnă o rază de soare pentru părinţii care nu mai aveau nici o speranţă: copilului i se poate face un transplant de valvă umană. Acest transplant l-ar putea scăpa pe băiat de operaţiile repetate din ţară, pentru care doctorii români nu au oferit garanţii. Medicii germani au spus chiar că vor încerca să scoată sârma din trupul copilului, dacă acest lucru nu-i va pune băiatului viaţa în pericol. Dar concluziile controlului nu s-au oprit doar la veştile bune: starea lui Robert este extrem de gravă şi, dacă operaţia nu se va face în cel mult două luni, e posibil ca micuţul să nu mai poată veni la întâlnirea cu Moş Crăciun. "Practic, ni s-a spus că totul e pe ultima sută de metri. Dacă nu reuşim să completăm suma de 52.000 de euro pentru operaţie, Robert va fi pierdut", explică mama, Maria Stancu.  Până acum, părinţii s-au chinuit să strângă suma necesară, dar, cu toate eforturile lor, nu au reuşit să adune decât 17.000 de euro, o treime din sumă.

Robert a fost programat pentru operaţie pentru 28 noiembrie. Oboseşte din ce în ce mai mult, se simte rău şi nu mai merge nici la grădiniţă. "Trebuie să-l ferim să nu facă vreo infecţie, ca să fie pregătit pentru transplant", spune cu speranţă mama.

O gură de oxigen pentru o inimă de copil! Fiecare donaţie e ca o gură de oxigen pentru micuţul Robert. Să-l ajutăm să ia cel mai important dar de la Moş Crăciun: viaţa! Fiecare clipă e o nouă victorie pentru băiat. Îl puteţi ajuta pe Robert donând în conturile deschise la Raiffeisen Bank, filiala Bacău, pe numele mamei micuţului, Ana Maria Stancu.

RON: RO 46 RZBR 0000 0600 0960 0043


EURO: RO 64 RZBR 0000 0600 1060 2893


Pentru mai multe informaţii o puteţi contacta pe mama lui Andrei la numărul de telefon 0728-97.09.14.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete robert