x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sansa - Copilarie in carut

Sansa - Copilarie in carut

de Carmen Preotesoiu    |    15 Apr 2006   •   00:00
Sansa - Copilarie in carut

Un pas de-ar face singure si fericirea ar fi de nemasurat. Din pacate insa, surorile Catia si Sabina impart aceeasi suferinta: nu pot sta in picioare. Operatia de care au nevoie nu le scapa de boala, dar le poate alina durerea provocata de scolioza. Au nevoie insa de 60.000 de euro.

Le privesti chipul surazator, le asculti vorbele istete si vesele si nici nu ai zice ca trupul lor este lipsit de putere. Catia are 9 ani, iar sora sa, Sabina, aproape 5. Sunt imobilizate intr-un scaun cu rotile, dar, cu ajutorul mainilor si al imaginatiei, si-au creat un univers in care lutul capata forma oalelor, iar foile de hartie adapostesc anotimpuri, animale, pasari, toate pictate cu talent si inspiratie.

TRATAMENT NESTIUT. De cand se stiu, cele doua fetite se afla in scaune cu rotile. In ele au invatat sa danseze, sa mearga la scoala, sa se joace cu prietenii. "Desi le este greu, ele nu prea se plang", spune mama lor emotionata. Catia si Sabina viseaza sa simta pamantul sub picioare fara sa fie sprijinite de parintii lor. Din pacate insa, boala de care sufera, amiotrofie spinala tip II (Spinal Muscular Atrophy II - SMA), este una genetica neuromusculara, destul de rara si putin cunoscuta, care afecteaza intregul sistem muscular. Iar leacul care sa readuca forta in trupul fetitelor este parca de negasit. In Statele Unite se fac cercetari asidue, dar tratamentul inca nu a fost descoperit.

COMPLICATII. Intre timp insa, chinuitoare nu mai apare atat boala in sine, cat efectele sederii in permanenta in scaun. In ultimele luni, deformatiile aparute la nivelul coloanei le provoaca dureri copiilor si ii ingrijoreaza pe parinti. Din fericire, ele sunt puternice. Aproape ca s-au obisnuit cu tachinarile bolii si au invatat sa fie vesele si luminoase. "Sabina poarta mai mereu un corset. La ea, scolioza s-a declansat inainte de a implini 2 ani, iar la Catia, din cauza cresterii rapide, imediat dupa ce a implinit 8 ani. Aceste deformatii pot duce in timp la insuficiente pulmonare, cardiace, existand riscul sa nu mai poata sta nici in sezut. Ultimele radiografii ne-au aratat o situatie alarmanta a coloanei la ambii copii", spune Columbia Radu, mama fetelor.

PESTE O LUNA. La 17 mai, Catia si Sabina sunt programate la analize in Italia, la spitalul Hesperia din Modena. Operatia este delicata, insa ea nu va putea avea loc in lipsa celor 60.000 de euro. Gandul parintilor se indreapta acum la semenii de langa ei. Increderea pe care o au in Dumnezeu le intareste convingerea, zi de zi, ca fetitele lor isi vor putea pastra zambetul cu ajutorul oamenilor.

DONATII
Pentru cei care pot sa le ajute pe cele doua fetite, Catia si Sabina pe numele Radu Columbia, s-a deschis un cont la Banca Comerciala Romana Brasov.
  • Cont SWIFT: RNCBROBU
  • Cont in EURO: RO53 RNCB 1800 0001 5560 0004
  • Cont in RON: RO80 RNCB 1800 0001 5560 0003
  • Cont in USD: RO10 RNCB 1800 0001 5560 0002
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete