x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Saptamana pedofiliei"

"Saptamana pedofiliei"

de Paula Anastasia Tudor    |    18 Mar 2006   •   00:00

IN MEMORIA LUI VLADUT
In aceasta campanie care s-a sfarsit ieri si care a fost denumita de o cititoare "saptamana pedofiliei" la Jurnalul National s-a vazut din nou cat de diferiti suntem si, mai ales, cat de colorati.
IN MEMORIA LUI VLADUT
In aceasta campanie care s-a sfarsit ieri si care a fost denumita de o cititoare "saptamana pedofiliei" la Jurnalul National s-a vazut din nou cat de diferiti suntem si, mai ales, cat de colorati. Am avut ocazia sa aflu cuvinte si expresii noi sau folosite in cele mai ciudate asocieri. Sunt acum nedreapta fata de cei care citesc editia tiparita a ziarului si n-au avut posibilitatea sa se "delecteze" citind comentariile aparute pe cea electronica.

Nu va voi abuza expunandu-va aici opiniile cititorilor care s-au exprimat intr-un limbaj cel putin grotesc, dar o sa incerc sa raspund unor intrebari sau pareri emise.

Una dintre cititoare si-a inceput mesajul astfel: "Ceva ii in neregula si frizeaza deja o obsesie cu siguranta a celor care se ocupa de saptamana pedofiliei la JN". In acelasi mesaj, cititoarea respectiva merge mai departe si-si pune intrebari vizavi de motivele "ascunse" care au stat la baza acestei campanii.

Da, nu este exclus sa fie o obsesie pentru siguranta copiilor nostri. Probabil ca am ajuns sa fim obsedati din cauza nesigurantei in care traim. Ideea campaniei a venit in urma unor motive deloc ascunse, ci expuse ochiului public de cateva luni incoace. Cazurile Andreei Dodan si al Larisei Chelaru, de acum binecunoscute, ne-au pus pe ganduri asupra fenomenului pedofiliei de la noi. Incercand sa ne documentam asupra acestuia, am dat de site-uri ale unor astfel de "iubitori de copii". Acele site-uri ne-au ingrozit si, va rog sa ma credeti, nu sunt usor de privit, nu poti sa scormonesti in ele fara sa te incrancenezi. Iar oamenii trebuie sa stie de existenta acestui fenomen si cum se manifesta el, pentru a putea preveni o nenorocire ce s-ar putea abate asupra lor. Cat despre iertarea biblica a unor astfel de "iubareti", cum sugereaza respectiva cititoare, nu putem intoarce si celalalt obraz acestor indivizi - asta ar insemna sa le oferim pe tava copiii nostri. Acestea sunt motivele "ascunse" ce au stat la baza acestei campanii.

Un alt comentariu care a starnit o mare curiozitate in randul cititorilor, deoarece nu am putut sa nu observ ca a fost foarte citit (a avut peste 1.000 de vizualizari), are acest titlu: "Daca ar exista legea prostitutiei, totul s-ar schimba...". Aceasta parere este impartasita de multa lume. Si ma refer la multi dintre cei care cunosc fenomenele trafic si proxenetism.

Pe de o parte, s-ar schimba ceva... dar nu chiar totul. Da, ar exista un control medical care acum nu exista deloc si ar mai exista si unul financiar - statul ar putea primi din impozarea acestei activitati o gramada de bani (dar nu pot sa nu merg mai departe si sa ma intreb: asta nu ar face din stat un fel de peste?). Totusi, legalizarea prostitutiei nu ar stopa in nici un fel traficul. Dimpotriva, i-ar asigura o perdea legala si probabil ar face din Romania si o tara de "desfacere" (a victimelor traficate din Moldova, Ucraina si Rusia), nu numai una de origine si de tranzit. Trebuie sa tinem cont ca fetele care sunt luate cu japca din Romania ajung sa-i desfete pe consumatorii din tarile in care prostitutia este legala. Din acest motiv sunt mai greu de identificat daca nu sunt denunturi din partea victimelor.

Si, folosind cuvantul "victima", am ajuns la un subiect care a fost deseori atins de unii cititori in timpul campaniei. Acela ca aceste fete "o cauta cu lumanarea", cum spune romanul neaos. Nu - ele nu cauta decat o viata mai buna. Cauta sa scape de saracie ca multi romani care au plecat sa lucreze peste hotare pentru un trai mai civilizat. Din acest motiv sunt usor de convins cu promisiuni de munci care nu necesita studii de specialitate: menajere, chelnerite... Ajunse acolo, sunt fortate sa se prostitueze: violate, batute si amenintate. Li se confisca pasapoartele si sunt insotite peste tot. Nu reusesc sa fuga si din cauza faptului ca nu cunosc limba tarii respective (cum intrebi pe cineva in Spania unde este Ambasada Romaniei daca nu cunosti limba?). Sau cum declari la Politie ce ti s-a-ntamplat atat timp cat n-ai nici un act si... nu cunosti limba?

Asa ca aceste fete nu au nici o vina, decat aceea ca provin din medii in care nici unui om, care poate butona calculatorul emitand pareri, nu i-ar placea sa traiasca. Si mai au si vina de a fi foarte tinere (14-17 ani) in momentul racolarii.

Un ultim comentariu pe care mi-e foarte greu sa-l comentez fara sa devin agresiva este acesta: "Pedofilia e o orientare sexuala normala si trebuie legalizata...". Nu mi-a venit sa-mi cred ochilor cand am citit aceasta postare! Oare cititoarea respectiva (daca nick-ul ii reflecta intr-adevar sexul) stie ca pedofilia inseamna orientare sexuala catre copii?
×
Subiecte în articol: pagina de suflete