x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sărăcia de enzime necesare digerării laptelui şi a zahărului duce la tulburări digestive

Sărăcia de enzime necesare digerării laptelui şi a zahărului duce la tulburări digestive

de Florin Condurateanu    |    18 Mai 2016   •   21:10
Sărăcia de enzime necesare digerării laptelui şi a zahărului duce la tulburări digestive

Acum ceva vreme se făcea un exces de diagnostic de colite. Orice tulburare digestivă era foarte repede catalogată ca o colită de putrefacţie sau de fermentaţie. Perturbarea scaunelor, balonările, bolboroselile în abdomen, crampele sunt semnele unor probleme gastrointestinale, însă nu toate înseamnă colită. Colita este o inflamare a peretelui interior al colonului, iar teoriile moderne limpezesc cauzele acestor suferinţe digestive.

 

Azi se consideră că adevăratele colite sunt provocate de bacterii, de virusuri şi de ciuperci. Cea mai frecventă bacterie cauzatoare de colită este cea de dizenterie. De vină este şi bacteria Escherichia Colli, acuzată de toxiinfecţii alimentare. Dintre colitele reale cauzate de virusuri, cele mai frecvente sunt enterocolitele. Şi unele cure lungi de iradieri pot duce la necazuri digestive, corect diagnosticate drept colite. De asemenea, tratamentele exagerate pe cale orală cu antibiotice de spectru larg de genul cefalosporine, Augmentin pot complica starea cu suferinţe în aparatul digestiv cu diaree, balonări, crampe. Maladii serioase ca rectocolita ulcero-hemoragică şi boala Crohn sunt generatoare de diagnostice corecte de colite, de inflamaţii ale mucoaselor colonului.

Gastroenterologia actuală subliniază că diagnosticarea corectă de colite apare în suferinţe digestive provocate de sărăcia sau lipsa unor emzime la unii oameni. Lipsă fie din naştere, fie aceste necesare enzime dispar în timpul vieţii. Unii au deficit de lactază, acea enzimă necesară digestiei şi prelucrării în organism a laptelui. În sistemul digestiv al altor oameni nu se află enzima zaharază, necesară în principal pentru asimilarea zahărului din fructe. Aceşti suferinzi de tulburări digetive trebuie să evite consumul acestor alimente greu de prelucrat de organismul lor văduvit de aceste enzime. O confuzie în disgnosticarea de colită a fost prezentă şi în cazul acelui sindrom al intestinului iritabil.

Tot mai frecvent se semnalează acea suferinţă corect categorisită ca sindrom al intestinului iritabil. Unii au diaree, alţii constipaţie, la unii bolnavi se semnalează alternarea diareei cu constipaţia. Aceste tulburări ale tranzitului intestinal se însoţesc de dureri abdominale, de balonări, de alte suferinţe ale aparatului digestiv. Scaunele pot conţine şi pierderi de sânge. În sindromul intestinului iritabil există şi o componentă emoţională, unii oameni mai emotivi reacţionează la tensiuni nervoase, înainte de examene sau în momente de încordare intelectuală, cu aceste frecvente scaune şi cu o deteriorare a stării digestive. La cei tineri, aceste tulburări apar doar ziua şi trebuie tratată şi tensiunea emoţională. La suferinzii trecuţi de 50 de ani, se impune aprofundarea investigaţiilor, ca să nu existe o boală canceroasă.

 

×