x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sarea poate ataca vasele de sânge în numai 30 de minute

Sarea poate ataca vasele de sânge în numai 30 de minute

de Marina Constantinoiu    |    02 Mar 2011   •   18:43
Sarea poate ataca vasele de sânge în numai 30 de minute

În numai 30 de minute, un fel de mâncare sărat poate afecta în mod dezastruos vasele sangvine, reducând semnificativ capacitatea arterelor de a transporta sângele în organism, relatează miercuri Daily Mail.

Aceste calcule au fost efectuate în cadrul unui experiment special de către cercetători australieni. Astfel, ei au adunat un grup de 16 voluntari absolut sănătoşi, cărora li s-a oferit mai întâi un preparat conţinând 4 grame de sare, iar mai târziu un fel de mâncare cu un conţinut de numai 0,3 grame de sare.
Înainte şi după mese, oamenii de ştiinţă au testat cât de uşor curge sângele în artera brahială (humerală) - vasul de sânge principal, în care de obicei se măsoară tensiunea arterială. În cele din urmă s-a dovedit că alimentele sărate restricţionează semnificativ fluxul sanguin. Acest proces atinge apogeul după o oră de la consum.

Cele mai sărate din felurile de mâncare servite voluntarilor nu aveau un conţinut mai mare de sare decât nivelul mediu din alimentaţia unui om obişnuit.

Potrivit profesorului Graham MacGregor, există suficiente probe pentru a afirma că sarea conduce la rigidizarea vaselor sanguine în câteva minute.

×
Subiecte în articol: sare consum sănge mancare daily mail