x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Schimbările care se petrec în organism după ce renunți la fumat

Schimbările care se petrec în organism după ce renunți la fumat

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   18:30
Schimbările care se petrec în organism după ce renunți la fumat

După ce te lași de fumat au loc schimbări incredibile în organismul uman, potrivit unui nou studiu.

Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp

 

Astfel că, indiferent de vârsta la care te lași de fumat, crește semnificativ speranța de viață, potrtivit unei ccercetări realizate de experți din Canada și Norvegia.

„Lăsatul de fumat este extrem de eficient în reducerea riscului de moarte. Iar oamenii beneficia de pe urma acestei schimbări remarcabil de repede,” afirmă Prabhat Jha, expert la Unity Health Toronto. 

Dacă un fumător poate sta departe de țigări timp de 10 ani, Jha și colegii săi estimează că ar avea o speranță de viață similară cu o persoană care n-a fumat niciodată, potrivit Science Alert

Atunci când oamenii renunţă la fumat, organismul nu revine imediat la normal. Două studii recente arată efectele de durată ale fumatului asupra sănătăţii. Imunitatea pare să fie mai afectată decât se credea până acum, informează AFP, scrie AGERPRES

„Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent”, au concluzionat autorii unui studiu publicat în revista Nature.

Potrivit OMS, acest obicei ucide anual circa 8 milioane de oameni din întreaga lume.

Analiza a scos în evidenţă imunitatea adaptivă. Aceasta se construieşte pe măsură ce apar infecţiile. Însă rămâne deteriorată timp de mulţi ani după ce oamenii se lasă de fumat.

Aceste concluzii se bazează pe un eşantion alcătuit din 1.000 de persoane, selecţionate în urmă cu peste 10 ani, în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Pasteur din Paris. Imunitatea lor a fost apoi examinată cu regularitate prin diverse analize, în special sangvine.

Acesta este un studiu de cohortă extrem de solid. Pentru a evalua măsura în care diferiţi factori influenţează de-a lungul timpului sănătatea şi metabolismul.

Fumatul este cel care a avut cea mai mare influenţă, peste durata somnului şi nivelul de activitate fizică, potrivit cercetătorilor conduşi de specialista în biologie Violaine Saint-André.

În același timp, studiul lui Jha, care a analizat ce se întâmplă după ce te lași de fumat, susține că trupul își poate reveni. 

Studiul, care se bazează pe analize biologice, nu poate să spună care sunt consecinţele acestor variaţii imunitare asupra sănătăţii.

Ar putea exista efecte asupra riscului de infecţii, cancere sau boli autoimune. Dar ele reprezintă doar o ipoteză.

Un alt studiu a încercat să determine în ce măsură riscurile pentru sănătate persistă cu adevărat după ce te lași de fumat. 

Publicat în NEJM Evidence, studiul s-a bazat pe date medicale obţinute de la circa 1,5 milioane de persoane din Canada, SUA, Norvegia şi Marea Britanie.

Autorii lui au comparat mortalitatea între mai multe grupuri: fumători activi, persoane care nu au fumat niciodată şi foşti fumători.

Pentru cei din urmă, riscurile medicale au nevoie de timp înainte să dispară complet. După ce o persoană a renunţat la fumat, ea trebuie să aştepte 10 ani pentru a avea din nou o speranţă de viaţă comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: fumat fumatori