x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Se modifică preţurile la medicamentele eliberate prin programele de sănătate

Se modifică preţurile la medicamentele eliberate prin programele de sănătate

28 Iun 2011   •   10:40
Se modifică preţurile la medicamentele eliberate prin programele de sănătate

Preturile de decontare ale medicamentelor acordate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate se vor modifica incepand cu 1 august 2011, anunta un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Cseke Attila, ministrul Sanatatii a aprobat astazi proiectul de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin hotarare de Guvern, in conditiile legii. Acesta se afla, in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii la adresa www.ms.ro, sectiunea transparenta decizionala.

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008, iar in 2010 cu 26 % fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare de pacienti', a declarat ministrul Sanatatii

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, pretul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul producator aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.

De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii).

In noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia intre 8% si suma fixa de 20 RON. In formula veche, cota putea varia intre 14% si 30 RON.

In ceea ce priveste farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial intre 15% si 25 ron, fata de procentele vechi cuprinse intre 24% si suma fixa de 35 ron.

Noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimata la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii, in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti.

In Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale, se precizeaza in comunicatul MS.

Medicamentele generice
In legatura cu proiectul MS, presedintele APMGR (Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania), Dragos Damian, spune ca, de fapt, MS blocheaza includerea medicamentelor generice in programele de sanatate. i

"Proiectul de lege formulat de MS nu cuprinde nimic din ceea ce i-a fost prezentat ministrului Attila Cseke de catre APMGR in intalnirile avute in ultimul an. Personal, sunt intristat de faptul ca, in ciuda dialogului lansat chiar de ministrul Cseke cu investitorii industriali din Romania, care dau 1,5% din PIB si 70% din volumele de medicamente utilizate in terapie, precum si a rapoartelor ingrijoratoare date de Consiliul Concurentei si a recomandarilor prezentate de FMI, acesta pregateste un proiect care reconfirma politica avuta si pana in prezent de a bloca utilizarea genericelor in programele nationale din Romania", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian, intr-un comunicat.

Presedintele APMGR spune ca proiectul nu rezolva problema exporturilor paralele care paraziteaza aprovizionarea cu medicamente a programelor de sanatate din lista C2, a retetelor fraudate, a retetelor neacceptate la decontare in valoare de 500 milioane lei la sfarsitul lui 2010 si a creantelor de peste 2 miliarde de lei din 2010 care provin din lista C2. De asemenea, nu se rezolva problema inechitatii flagrante a accesului la medicamente: sub 1% din volumele de medicamente din Romania consuma aproape 50% din sumele decontate de statul roman, semnaleaza presedintele APMGR.

×