x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfantul Spiridon, spital cu hrisov

Sfantul Spiridon, spital cu hrisov

31 Ian 2006   •   00:00
ISTORIA MEDICINEI
Cel mai vechi spital din Moldova si al treilea din Romania (dupa Coltea – 1704 si "Sf. Pantelimon" – 1752) este "Sfantul Spiridon", din Iasi. Prima atestare documentara a acestei institutii medicale este hrisovul de infiintare, ce dateaza de la 1 ianuarie 1757. Autorul hrisovului si intemeietorul spitalului, domnitorul fanariot Constantin Cehan Racovita, spunea ca este "un spital de boli acute, in care bolnavii sunt ingrijiti de medici, cu tratamente care apartin medicinei culte". "Fost domnitor in Tara Romaneasca, Cehan Racovita a avut ca model spitalele Coltea si «Sf. Pantelimon» din Bucuresti", sustine profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".

Mosiile Epitropiei

Intretinerea spitalului, a bolnavilor si a personalului erau asigurate de Epitropia Asezamintelor Sfantului Spiridon, o institutie filantropica formata din boieri si reprezentanti ai domniei. Veniturile mai multor mosii au servit la intretinerea financiara a spitalului si la extinderea lui. Din aceleasi venituri au putut fi construite mai multe spitale, in toate orasele mari ale Moldovei: "Precista Mare" (Roman), Mavromati (Botosani), "Elena Beldiman" (Barlad), "Sf. Spiridon" (Galati).

Institutia spitaliceasca de la Iasi a inceput, ca toate spitalele de la acea vreme, cu o sectie generala, in care existau un medic, un chirurg si cateva ajutoare. "«Sf. Spiridon» marcheaza un moment important in istoria medicinei romanesti in 1855, cand separa bolnavii in doua sectii: boli interne si chirurgie", ne spune prof. Nicolae Marcu. Modelul a fost apreciat si preluat foarte repede si de institutiile medicale din Bucuresti.

O data cu infiintarea Facultatii de Medicina din Iasi, in 1879, s-au instalat la "Sf. Spiridon" clinicile facultatii. De-a lungul timpului, spitalul din Iasi a avut medici de renume, care au facut istorie. Printre acestia se numara Constantin Parhon, Anibal Teohari si Ernest Djuvara. Treptat, au aparut mai multe sectii, iar capacitatea spitalului s-a marit.

"Sf. Spiridon" a ramas fara resurse financiare in 1948, atunci cand mosiile Epitropiei au fost nationalizate. Chiar si asa, spitalul este si astazi principala baza clinica a Facultatii de Medicina de la Iasi si cea mai mare institutie spitaliceasca din Moldova.

ORIGINE. Istoria primului spital moldovenesc incepe de fapt in 1754, cand a fost intemeiata Biserica Sf. Spiridon. In acelasi an, boierul Stefan Bosie a avut ideea infiintarii unei bolnite pe langa biserica. Bolnitele erau la acea vreme o practica obisnuita de ingrijire a bolnavilor de calugari, cu leacuri traditionale. In bolnita "Sf. Spiridon", calugarii ingrijeau 30-40 de bolnavi, pana la transformarea ei in spital.
×
Subiecte în articol: spiridon istoria medicinei