Infecţia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecţii trans¬mise pe cale sexuală, până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contac¬tând o astfel de infecţie la un moment dat în viaţă. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi în diferite părţi ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzează negi plantar, în timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe faţă şi gât. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afectează zona genitală. Virusurile Papi¬loma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit tip de cancer la femei. În afară de cancerul de col uterin, infecţia HPV este asociată şi cu alte tipuri de cancere mai rar întâl¬nite, precum cancerul de vulvă, vagin, anus, dar şi penis în cazul bărbaţilor. Printre primele simp¬tome care anunţă cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreţiei vagi¬nale, prezentă în cantitate mare sau cu urme de sânge, sânge¬rarea vaginală, apariţia durerii în timpul contactului sexual, sângerarea cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei, cât şi dureri nespecifice.
Cea mai sigură metodă de limitare a infecţiilor HPV este relaţia monogamă cu un partener neinfectat. Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în 6 până la 24 de luni, fără a şti vreodată că au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase cu ajutorul testului Papanicolau.
Dr. Silviu Istoc, medic specialist la Spitalul Medicover