Oamenii de ştiinţă au creat prin manipulare genetică un lot de şoricei de laborator cu o inteligenţă ieşită din comun. Metoda ar putea funcţiona ca tratament în mai multe boli.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au modificat o genă pentru a inhiba acţiunile enzimei PDE4B din creierul şoriceilor de laborator. În urma acestei acţiuni, animalele au arătat semnele unei inteligenţe mărite faţă de alţi şoricei.
Aceştia au dat dovadă de o memorie substanţial mai mare, au reuşit să înveţe mai repede ca alte exemplare şi pot rezolva sarcini complexe într-un timp scurt.
De asemenea, modificarea genetică a redus nivelul de anxietate resimţit de şoricei şi i-a ajutat pe aceştia să uite mai repede evenimentele traumatice.
Oamenii de ştiinţă spun că aceeaşi enzimă PDE4B este prezentă şi la oameni, iar un tratament care să o inhibe ar putea fi de folos în combaterea bolilor care afectează memoria, precum Alzheimer.
De asemenea, metoda ar putea fi utilizată şi în cazul afecţiunilor de stres posttraumatic. Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unui medicament care să inhibe enzima respectivă, urmând alte teste pe animale.