TERAPII ALTERNATIVE
Iunie. Aromele naturale putesc in aer. Teiul, sanzienele, socul, salcamul nu doar ca fac plimbarile in aer liber mai placute, ci sunt folosite si in ceaiuri cu efecte benefice asupra sanatatii.
|
Sanzienele albe sau dragaice au efect antispastic, diuretic si calmant. Infuzia se prepara dintr-o lingurita cu planta la o cana cu apa fiarta. Aceste flori se potrivesc foarte bine cu sexul feminin. Ele se utilizeaza in diverse combinatii in cazul tulburarilor specifice menopauzei, in dismenoree, anxietate, insomnii, tulburari digestive. Sanzienele de padure, cunoscute si sub numele de vinarita, contin cumarina si ulei volatil. Au efect diuretic, depurativ, sedativ si hipocoagulant. Se folosesc ca sedative si in tromboflebite. "Dozele de ceai de sanziene trebuie prescrise de specialist, pentru ca excesul de infuzie din floare de sanziene poate afecta aparatul cardiovascular. In plus, daca se face o cura de ceai de sanziene si se iau si medicamente pentru afectiuni ale inimii, pacientul trebuie sa ii mentioneze acest lucru medicului cardiolog", ne atentioneaza doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in fitoterapie si acupunctura. Din sanziene se face un macerat in apa rece, apoi se da intr-un clocot. Preparatul se bea seara, inainte de culcare.
Amestecuri de plante
Plantele lunii iunie pot fi folosite in ceaiuri separat, dar si in amestec cu alte plante, cu mai multe efecte benefice. In afectiuni digestive, cum ar fi gastroenteritele, flatulenta, balonarile, colicile abdominale se foloseste un amestec din musetel, melisa, menta, cu fenicul si anason. Pentru afectiunile genitale feminine, mai ales in hipermenoree, adica sangerari masive, puteti prepara un amestec de sanziene albe, traista ciobanului, care are efect hemostatic, urzica moarta alba si melisa. Acesta este un ceai calmant chiar si in perioada premenstruala. Dintr-un amestec de flori de salcam, de soc si de musetel, in cantitati egale se face un ceai care se foloseste cu succes in tulburari digestive, hiperaciditate, dar si in insomnii si in afectiuni respiratorii. Pentru ca majoritatea plantelor lunii iunie au un continut ridicat de ulei volatil, ele nu trebuie folosite fara pauze, in fiecare zi. Uleiul volatil in exces poate avea efecte negative asupra sistemului nervos central.Citește pe Antena3.ro