x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spală-te pe mâini pentru a salva vieţi! Peste 30% dintre bolile infecţioase sunt transmise prin mâinile murdare

Spală-te pe mâini pentru a salva vieţi! Peste 30% dintre bolile infecţioase sunt transmise prin mâinile murdare

de Magda Marincovici    |    05 Mai 2014   •   19:21
Spală-te pe mâini pentru a salva vieţi! Peste 30% dintre bolile infecţioase sunt  transmise prin mâinile murdare

Mortalitatea prin sepsisul sever este de aproximativ 3-4 ori mai mare faţă de mortalitatea prin infarctul miocardic acut, avertizează profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Matei Balş”, cu ocazia conferinţei naţionale “Salvează vieţi – Spală-te pe mâini” , în cadrul campaniei  OMS.

O cauză a apariţiei sepsisului o reprezintă şi mâinile contaminate. Soluţia este una simplă şi eficientă: spălatul pe mâini corect şi frecvent, cu săpun, inclusiv cu săpun de casă, şi apă din belşug pentru decontaminarea mâinilor de germeni. Evident, în cazul personalului medical decontaminarea se face cu substanţe speciale. Prof. dr. Streinu-Cercel avertizează că că în privinţa mortalităţii, sepsisul  surclasează cancerul de sân, cancerul de colon şi accidentul vascular cerebral. În cazul pacientului cu sepsis, timpul este esenţial. Cu fiecare oră de întrârziere în administrarea tratamentului riscul de deces creşte cu aproximativ 7%. Iar la 36 de ore întârziere, acest risc ajunge la 80%.

La ora actuală, peste 30% dintre boli infecţioase sunt transmise prin mâinile murdare. Cele mai frecvente sunt toxiinfecţiile alimentare şi hepatita A.

INBI “Matei Balş” a implementat programul OMS de igienă a mânilor încă din 2011, fiind unul dintre cele şapte spitale care au aderat la recomandările OMS. Datele epidemiologice estimează că, anual, în ţările din Uniunea Europeană se produc aproximativ patru milioane de infecţii nosocomiale (infecţii urinare, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii ale plăgilor chirurgicale, bacteriemii, septicemii, infecţii cutanate) responsabile de circa 37.000 de decese. “Mai important este că jumătate dintre aceste infecţii sunt produse de germeni multirezistenţi. Trebuie menţionat că aproape 7% dintre bolnavii care au fost internaţi mai mult de două zile într-o secţie de terapie intensivă într-un spital european, în anii 2008 – 2009, au dezvoltat o pneumonie (în peste 90% dintre cazuri asociată cu ventilaţia mecanică). Cei mai frecvenţi germeni izolaţi de la aceste cazuri au fost Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus. Or, se ştie că igiena mâinilor este o componentă exenţială de prevenire a infecţiilor nosocomiale, care poate duce la evitarea a 20%-30% din aceste infecţii”, precizează prof. Streinu-Cercel.  În acest sens, prof. Streinu-Cercel spune că “ depistarea infecţiilor nosocomiale nu trebuie pedepsită, trebuie încurajată. Aş da managerilor de spitale un plus atunci când identifică şi înregistrează aceste infecţii nosocomiale pentru că, odată înregistrate, atrag şi măsurile de prevenire a unor asemenea situaţii".

Scopul campaniei “Salvează vieţi – Spală-te pe mâini” este de a atrage atenţia asupra importanţei igienei mâinilor personalului medical şi controlul infecţiilor nosocomiale, care trebuie să fie o prioritate pentru fiecare unitate medicală.


×