TERAPII COMPLEMENTARE
Rodiile sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C. De aceea, in sezonul virozelor respiratorii, rodiile trebuie sa isi gaseasca locul alaturi de citrice in dieta noastra.
O rodie pe zi intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente. Daca viroza s-a instalat si este insotita si de raguseala, putem face gargara cu suc de rodie, care are proprietati calmante si antiinflamatorii. In acelasi timp, sucul de rodii poate reduce febra si potoleste setea. Rodiile sunt bogate in zaharuri (8%-20%), vitamine si minerale, polifenoli, taninuri (substante ce protejeaza muschiul cardiac). "Aceste fructe pot fi un supliment alimentar in afectiunile cardiace, datorita proprietatilor lor de tonifiere a muschiului cardiac si de scadere a colesterolului", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. In cazul hipertensivilor, consumul sistematic de suc proaspat de rodii contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Acest lucru este deosebit de important, mai ales in sezonul rece, cand frigul suprasolicita aparatul cardiovascular.
Sucul creste pofta de mancare
"Sucul de rodie este utilizat in cazul durerilor de stomac, al tulburarilor gastro-intestinale, al colicilor renale. Un pahar de suc pe zi creste pofta de mancare si stimuleaza digestia. Datorita proprietatilor astringente, recomandam sucul de rodie si in cazul diareei, dizenteriei", precizeaza dr. Cristina Pavel. In cazul dizenteriei puteti pregati o reteta populara pe baza de coaja de rodie: doua linguri de coaja uscata se fierb intr-un pahar cu apa timp de 15 minute, se strecoara, se adauga o lingurita de zahar sau de miere si se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi. Enterocolitele pot fi tratate si cu ajutorul cojii sau al semintelor de rodie: 20 g coaja uscata sau 50 g seminte se fierb la foc mic 30 de minute, se strecoara si se iau cate doua linguri de doua ori pe zi. Dozele recomandate nu trebuie depasite. Supradozarea acestor decocturi poate determina dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere, greturi sau varsaturi.
|
COSMETICA. Sucul de rodii are proprietati astringente, antibacteriene si antiinflamatorii, putand fi folosit pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten. Pentru a scapa de pistrui sau de pete, amestecati o
lingurita de suc de rodii cu o lingurita de smantana. Aplicati masca pe fata pentru 10-15 minute, apoi spalati-o cu apa calduta. Daca vreti sa aveti un par stralucitor, este suficient sa va masati radacinile parului cu un amestec de suc de rodii si suc de lamaie, cu o jumatate de ora inainte de a va spala pe cap.
|
Citește pe Antena3.ro