COSMETICA
Aproximativ 30% dintre adulti au probleme cu matreata. Unii scapa de acest necaz mergand la dermatolog. Altii incearca sa scape de matreata cu ajutorul fitoterapiei. Acestora le sunt recomandate infuziile din frunze de urzica, radacina de brusture, rozmarin, scoarta de mesteacan, frunze de nuc, datorita proprietatilor antimicotice, antibacteriane si antiseboreice. Se prepara o infuzie mai concentrata - 500 g planta la 1-2 litri de apa. Iar dupa spalarea obisnuita, parul se limpezeste cu infuzia calduta. "In afara de infuziile din plante se pot face frictiuni la radacina firului de par cu tinctura de ardei iute. Aceasta tonifica parul, ii intareste radacina si stimuleaza circulatia sangvina la nivelul pielii capului. Frictiunile se pot face zilnic. Trebuie sa avem grija caci tinctura de ardei poate fi iritanta daca este aplicata pe rani", avertizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie si homeopatie. De asemenea, proprietati antiseboreice si tonifiante asupra firului de par are si decoctul din iarba-mare, cu care se limpezeste parul proaspat spalat.
Inainte de a va spala pe cap va puteti pregati o masca pentru par. Daca aveti parul uscat si matreata va face probleme, cu 20-30 de minute inainte de a va spala pe cap masati-va radacinile parului cu un amestec de ulei de ricin, ulei de masline si sucul de la o jumatate de lamaie. Pentru parul gras puteti pregati un amestec din miere, suc de aloe, suc de lamaie, ulei de ricin, doi catei de usturoi. Dupa o jumatate de ora va puteti spala parul.
Masajul cu uleiuri volatile
Proprietati asemanatoare in combaterea matretii au si uleiurile volatile (de rozmarin, de cedru, de cimbru), care stimuleaza circulatia sangvina la nivelul capului, au actiune antimicotica, antibacteriana si antiseboreica. Masajul cu ulei de cedru intareste foliculii pilosi, previne aparitia matretii si ii reda parului stralucirea. Un puternic antibacterian este uleiul de salvie, recomandat pentru ingrijirea pielii inflamate, dar si pentru controlarea secretiei de sebum. Acest ulei poate produce fotosensibilizare - aparitia de eruptii cutanate dupa expunerea la soare. In trecut, femeile isi masau pielea capului cu gaz pentru a scapa de matreata. "Acum, pe piata se gasesc numeroase produse pe baza de petrol. Sampoanele, emulsiile cu petrol au efect antiseboreic, antiseptic, tonifica firul de par si ii redau stralucirea", afirma dr. Cristina Pavel.Citește pe Antena3.ro