Mai mult timp petrecut în picioare, decât așezat, ar putea regla cantitatea de glucoză și grăsimi din sânge, precum și colesterolul, potrivit unui nou studiu, publicat în European Heart Journal.
Cercetătorii australieni au monitorizat, timp de o săptămână, cu ajutorul unor aparate speciale, 782 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 36 și 80 de ani. Aparatele înregistrau date despre timpul petrecut dormind, stând jos sau mișcându-se cei monitorizați.
Rezultatele au arătat că dacă înlocuim, de-a lungul zilei, două ore de stat jos cu două de stat în picioare, scădem cu 2% valorile tensiunii arteriale și cu 11% nivelul de trigliceride din sânge.
De asemenea, un timp mai lung petrecut „la verticală” este asociat cu un nivel crescut al colesterolului bun, HDL, în sânge. Mai mult, dacă cele două ore de stat jos sunt înlocuite cu două ore în care pășim (mers sau alergare), atunci rezultatele sunt și mai spectaculoase: o scădere cu 11 procente a indicelui de masă corporală și, în medie, o scădere cu 7,5 cm a circumferinței taliei.
Zaharurile din sânge scad cu 11%, iar trigliceridele (grăsimile din sânge) cu 14 procente.
Autorii studiului spun că este important ca statul jos, mai ales în timpul orelor de program de la birou, să fie înlocuit, cât de frecvent se poate, cu perioade în care se stă în picioare.
De altfel, la apariția studiului, profesorul Fran¬cisco Lopez-Jimenez, de la Clinica Mayo din Statele Unite, a declarat că dacă la muncă petrecem două ore mergând, patru stând în picioare, iar seara facem câteva activități casnice acasă, consumăm mai multe calorii decât dacă am face jogging timp de 60 de minute.