x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Steatoza hepatică nu e boală uşoară, trebuie schimbat regimul de viaţă

Steatoza hepatică nu e boală uşoară, trebuie schimbat regimul de viaţă

de Florin Condurateanu    |    08 Noi 2016   •   18:00
Steatoza hepatică nu e boală uşoară, trebuie schimbat regimul de viaţă
Sursa foto: Sebastian Kaulitzki/Getty Images/Hemera

Unii pacienţi diagnosticaţi cu steatoză hepatică, adică ficat gras, pleacă nemulţumiţi de la medic fiindcă nu le-a prescris ditamai reţeta cu medicamente, ci au fost sfătuiţi să-şi schimbe regimul de viaţă, să facă mişcare, să împuţineze alimentele cu prea multe grăsimi. Aşa se începe războiul cu ficatul gras, nu e vorba de dezinteresul medicilor care nu apelează de la început la medicamente. Explică steatoza hepatică profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.

Există oameni care minimalizează steatoza hepatică, spunând că această afecţiune este cea mai simplă maladie a ficatului. Greşit! De la acest ficat gras pot porni cele mai de temut boli hepatice: hepatitele cronice, ciroza, cancerul de ficat. Steatoza hepatică nu e cazul să fie neglijată, ea trebuie descoperită încă din primele faze şi cu terapia recomandată de medic, incluzând şi modificarea dietei, se ajunge şi la regresia afecţiunii. Steatoza hepatică înseamnă încărcarea cu grăsime a celulelor ficatului, care astfel nu-şi mai îndeplinesc rolul de maximă importanţă.  Ficatul gras nu dă semnale clare, o anume oboseală nejustificată prin sporirea eforturilor  e simptomul că ceva este în neregulă în ficat. Ficatul gras se descoperă în urma unor analize de ficat şi în urma unei ecografii, care arată o imagine caracteristică bolii, o “strălucire” aparte a ficatului. Încărcarea cu grăsime a celulelor ficatului este prima etapă a bolii. Când inflamaţiile ţesuturilor ficatului se extind, iar în unele regiuni evoluază grav şi spre fibroză, s-a instalat etapa avansată a bolii, steatohepatita. De fapt, fibroza este faza extremă a inflamaţiei, când porţiuni din ficat fibrozate se întăresc, devin ca nişte cicatrici, care nu mai sunt în stare să-şi îndeplinească menirea. Procesele acestea defavorabile trebuiesc stopate, se recomandă o dietă cu mai puţine grăsimi, se impune mai multă mişcare pentru a “topi” prea multele grăsimi din sânge. La aceste măsuri medicul prescrie şi unele medicamente de menajare a ficatului şi remedii anticolesterol.

Colesterolul prea mare este o pacoste, grăsimile se depun pe vase şi micşorează suprafaţa de curgere a sângelui, sărăcind ţesuturile de hrana şi oxigenare. Evident, trebuie drămuite alimentele prea grase, laptele se consumă din categoria degresat, la fel brânzeturile, mai rar carne de porc şi mai des carne de peşte, de pui, de vită. Dar se ştie că 70% din colesterol este produs de propriul ficat, aşa că se impune îngrijirea acestui organ cu misiuni extraordinare, complexe şi distribuite pe diverse planuri.

 

×
Subiecte în articol: ficat gras