x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Suferi mereu de frig? Iată care sunt motivele

Suferi mereu de frig? Iată care sunt motivele

06 Dec 2017   •   17:02
Suferi mereu de frig? Iată care sunt motivele
Sursa foto: GluckKMB/Getty Images/iStockphoto

Ți se întâmplă adesea să îți fie frig chiar și atunci când toți cei din jur spun că temperatura este potrivită? Sau ai mâinile și picioarele reci ca gheața, deși afară sunt peste douăzeci de grade? Dacă te recunoști în aceste descrieri, însamnă că ”termostatul” tău interior este dereglat. Deși acest lucru este mai des întâlnit în cazul femeilor, și bărbații potfi afectați. Iată care sunt principalele motive pentru care suferi de frig.

Ești prea slab(ă). Atunci când indicele de masă corporală (BMI) este mai mic de 18,5 și ai o greutate scăzută, îți poate fi frig mai des decât celorlalte persoane. Mai întâi pentru că organismul nu are suficiente grăsimi pentru a-l izola la temperaturile scăzute. Pe de altă parte, persoanele care au o greutate scăzută nici nu consumă foarte multă mâncare, ceea ce înseamnă că au un aport redus de calorii. Acest lucru reprezintă o frână pentru metabolism, astfel că organismul nu produce suficientă căldură. O soluție ar fi să te mai îngrași câteva kilograme, mâncând alimente sănătoase care conâin proteine, grăsimi și carbohidrați complecși.

Ai probleme cu tiroida. Frigul constant este un simptom al hipotiroidismului, afecțiunea în care glanda tiroidă nu secretă suficient hormon tiroidian. Lipsa acestui hormon încetinește, la rândul ei, metabolismul, astfel că ”motorul” intern nu produce suficientă căldură. Alte semne că suferi de hipotiroidie sunt pielea uscată, părul fragil și oboseala cronică.

Nu ai destul fier. Fierul este un mineral care ajută celulele roșii ale sângelui să transporte oxigenul prin organism, aducând astfel căldura și nutrientele necesare tuturor celulelor din sistem. Când nivelul de fier este mic, celulele roșii nu ăși mai fac la fel de bine treaba și apare tremuratul de frig. În plus, deficitul de fier duce la hipotiroidism. Lipsa de fier poate fi combătută printr-o dietă bogată în carne, ouă, verdețuri precum spanacul sau urzicile șifructe de mare.

Ai circulația proastă. Dacă ai mâinile mereu reci deși restul corpului e la o temperatură normală, atunci înseamnă că circulația periferică este deficitară. Sângele nu ajunge până la extremitățile corpului. Bolile cardiovasculare ar putea fi cauza: e un semn că inima nu pompează suficient sânge sau că există blocaje pe artere care împiedică sângele să ajungă până la degetele de la mâini și de la picioare. Și fumatul poate provoca un deficit al circulației, pentru că are un efect constrictor asupra vaselor de sânge.

Nu dormi suficient. Lipsa somnului poate deregla anumite mecanisme din creier răzpunzătoare pentru controlul temperaturii din corp. Unele studii sugerează faptul că pentru a răspunde adecvat lipsei de somn, creierul limitează activitatea în zona hipotalamusului care funcționează ca un ”panou de comandă” inclusiv pentru reglarea temperaturii.

Ești deshidratat. În condițiile în care aproximativ două treimi din organismul nostru este apă, apa ajută la reglarea temperaturii. Dacă ești hidratat corespunzător, apa va bloca căldura și o va elibera treptat, păstrând temperatura corpului în limitele normale. În plus, apa îmbunătățește metabolismul care produce căldură. Recomandarea medicilor este de opt pahare cu apă pe zi, dar dacă obișnuiești să faci sport trebuie să suplimentezi aceste cantități.

×
Subiecte în articol: frigul