x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sunt bolnav şi mă tratez... pe Internet

Sunt bolnav şi mă tratez... pe Internet

de Steluta Indrei    |    25 Iul 2011   •   21:00
Sunt bolnav şi mă tratez... pe Internet

A devenit un reflex. Fie ca ne doare capul sau spatele, fie ca medicul ne anunta un diagnostic, dam repede o cautare pe Google pentru a afla informatii despre simptomul sau boala care ne supara. Potrivit unui sondaj realizat in Franta si publicat in exclusivitate de cotidianul Le Monde, peste 60% dintre populatie consulta frecvent site-urile medicale. Acest obicei este prezent in proportie si mai mare (80%) la categoria de varsta 18-24 de ani. Internetul este utilizat atat pentru a afla informatii despre sanatate (documentare), cat si pentru a schimba sfaturi, impresii intre utilizatori (forumuri de discutii).

Studiu
Practica de a consulta Internetul in scop medical – care a debutat la inceputul anilor 2000 – modifica raportul dintre medic si pacient, se arata in articolul din Le Monde. Exista pacienti care se prezinta la ora actuala la medic ca niste "experti", in conditiile in care profesia medicala este din ce in ce mai "debusolata", se subliniaza in continuare. Autoritatile franceze au incercat sa inteleaga ce se intampla in spatiul virtual dedicat sanatatii, pentru a incuraja bunele practici si a indemna populatia la prudenta in privinta site-urilor care nu au legatura cu sanatatea publica.

Autorii studiului – sociologii Gerard Dubey si Sylvie Craipeau – s-au limitat la trei patologii pentru care oamenii consulta frecvent Internetul: cancerul, SIDA si autismul. Ei au dorit sa lamureasca urmatoarele aspecte: daca informatiile online despre sanatate sunt credibile, daca implica riscuri si care sunt acestea, daca obiceiul de a afla informatii medicale de pe Internet creeaza un nou tip de pacienti.

Informatii alarmante
Prima constatare: Internetul reuneste o imensa masa de informatii pentru numeroase patologii, pe primul loc fiind cancerul. Despre bolile canceroase se vehiculeaza cele mai multe informatii online, explica Gerard Dubey. Alta concluzie: site-urile medicale si forumurile de discutii sunt pline de informatii care au mai degraba efectul de a-i inspaimanta pe utilizatori decat de a-i linisti. "La aflarea unui diagnostic, pacientii sunt tentati sa caute informatii pe Internet in speranta ca acestea le vor infirma teama, nelinistea. Numai ca se intampla exact invers. Majoritatea celor care frecventeaza forumurile au tendinta de a proiecta spatiul privat in spatiul public. De aceea, isi exprima in mod alarmant si uneori violent proble­mele, fara a-i menaja pe cei care recepteaza mesajul", precizeaza Gerard Dubey. Acest factor nu face decat sa agraveze starea persoanelor care oricum sunt afectate de boala.

O noua stiinta medicala?
Sociologul Sylvie Craipeau atrage atentia ca site-urile medicale raspund lipsei de informatii cu care se confrunta deseori pacientii. Acest lucru ar trebui sa fie un motiv de reflectie pentru corpul medical. "Pacientii cauta pe Internet sfaturi practice, regimuri alimentare si schimburi de impresii cu persoane care traiesc aceleasi stari. Astfel de informatii sunt rareori aflate in cabinetul medical", subliniaza specialistul. Pe unele site-uri se construieste chiar "o stiinta profana, practica, diferita de stiinta medicala". Ba chiar, unii bolnavi revendica aceasta stiinta ca factorul principal care a dus la insanatosirea lor, noteaza Gerard Dubey.

Site-uri specializate
Cel mai mare succes il au site-urile specializate: de exemplu, site-urile cu informatii despre sanatatea copiilor, site-urile create de asociatii de pacienti. "Am remarcat ca utilizatorii acestor site-uri formeaza mici comunitati, in cadrul carora exista norme interne", spune Sylvie Craipeau. Pe aceste site-uri circula informatii, proiecte comune, propuneri concrete de sprijin.

ATENTIE LA MEDICAMENTE. Specialistii atrag atentia ca persoa­nele care cumpara medicamente prin Internet se expun unui risc major. Motivul? Produsele pot fi contrafacute: in loc de substanta activa men­tionata pe eticheta pot contine orice (de la zahar pana la substante toxice) sau pot fi expirate. Pe Internet se gasesc medicamente pe care farmaciile le elibereaza numai pe baza de reteta. Unele dintre acestea au efecte secundare grave si contraindicatii majore, deci nu trebuie administrate fara acordul medicului. De aceea, Ministerul Sanatatii atrage atentia ca productia si conditiile de autorizare a medicamentelor sunt reglementate la nivel international, iar vanzarea acestora trebuie facuta numai prin farmacii. Cele mai vandute medicamente prin Internet sunt cele pentru sla­bit, disfunctii sexuale, dar si tratamente pentru cancer, vaccinuri, antibiotice, antidepresive, contraceptive. Cei care cumpara astfel de medicamente isi risca sanatatea si chiar viata, avertizeaza autoritatile sanitare.

Sfatul psihologului
Psihologul Ioana Panculescu de la Clinica Control Med este de parere ca Internetul nu constituie o metoda de tratament. Scriind pe forumuri, ea a observat multe cazuri in care utilizatorii deveneau chiar agresivi daca li se spunea ca nu este bine sa se trateze cu ajutorul informatiilor de pe Net. Despre persoanele care apeleaza la aceasta forma de tratament, psihologul Ioana Panculescu spune ca nu pot apela la un specialist deoarece le este frica de "punerea unei etichete", adica un diagnostic real, iar pe de alta parte, acesti oameni isi creeaza un fals sentiment de omnipotenta atunci cand cineva de pe un forum le este "pe plac", adica le confirma diagnosticul pus de ei insisi. Multi dintre acesti utilizatori ai Internetului sufera de narcisism, o tulburare patologica, manifestata prin nevoia de a fi admirat. Narcisistul crede ca este mai bun decat ceilalti. O persoana de acest tip nu apeleaza la ceilalti, in schimb cand cineva este de acord cu ea, adica ii confirma ceva, este ca si cum ii spune ca are dreptate si ca este un "doctor bun".

×