Există o serie de alimente imunostimulatoare, între acestea unele legume, alimentele fermentate, peştele, ceapa şi usturoiul, dar şi fructe şi chiar condimente, susţin nutriţioniştii.
Astfel, broccoli este o legumă care include în compoziţia sa un complex de nutrienţi cu potenţial efect antioxidant, anti-inflamator şi detoxifiant, fiind un aliment imunostimulator şi un adevărat agent anticancerigen.
"Compoziţia sa nutriţională specială furnizează şi alte beneficii (protector cardiovascular şi al sănătăţii ochiului), făcându-l un aliment esenţial al oricărei diete echilibrate", afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
De asemenea, alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar.
Lygia Alexandrescu spune că probioticele sunt considerate elemente benefice sănătăţii umane, datorită faptului că echilibrează balanţa dintre bacteriile "bune" şi cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.
"S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistenţă naturală şi prin consumul regulat de chefir se reduce incidenţa şi severitatea a numeroase forme de diaree, se ameliorează simptomele infecţiilor, au efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului şi al eczemei şi micşorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice", a explicat nutriţionistul.
Peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peştelui sunt proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată - renumiţii acizi graşi omega 3, capabili să menţină sistemul imunitar optim funcţional.
"Aceşti acizi graşi esenţiali se mai găsesc cu precădere în seminţele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapiţă şi nuci", mai susţine Alexandrescu.
Morcovul şi dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătăţii fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi, substanţe care distrug membrana celulară.
"Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism. Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăţi terapeutice: îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungi, precum candida", mai declară nutriţionistul.
Strugurii roşii/ negri sunt şi ei imunostimulatori. Substanţa fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantităţi mai mari în aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia şi tratamentul diverselor afecţiuni inflamatoare.
"Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge)", mai spune Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar şi ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.