x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Telecultura si copilul

Telecultura si copilul

de Paula Anastasia Tudor    |    17 Dec 2005   •   00:00
Telecultura si copilul

Am citit si eu rezultatul sondajului efectuat de CNA privind efectele programelor tv asupra copiilor. Nu m-a surprins deloc faptul ca acestea au o influenta negativa asupra formarii culturii celor mici. Stiam acest lucru, acum doar au fost confirmate statistic.

IN MEMORIA LUI VLADUT
Am citit si eu rezultatul sondajului efectuat de CNA privind efectele programelor tv asupra copiilor. Nu m-a surprins deloc faptul ca acestea au o influenta negativa asupra formarii culturii celor mici. Stiam acest lucru, acum doar au fost confirmate statistic.

Copiii insa privesc programele pe care le urmaresc parintii. Copilul care vede ca parintele lui savureaza telenovelele se va obisnui cu acestea si pana la urma ii vor placea. Copilul care vede frecvent la tv manelisti si cantarile lor va capata acelasi soi de (in)cultura muzicala. Este tragic insa si faptul ca acesti "menestrei" ai nonvalorii sunt promovati in randul privitorilor (copii si adulti) ca oameni "ajunsi", "impliniti", care fac parada cu masinile lor de lux, ghiulurile si celelalte podoabe. Lucruri care dovedesc capatuiala lor din cauza raspandirii acute a gustului indoielnic. Pentru ca oamenii care au ca valoare principala "banul" isi aleg modelele in functie de paralele pe care acestea le au. Desi de multe ori aceste "modele" nu fac nici doua parale.

Presa este un principal formator de educatie. Indiferent ca este vorba de presa scrisa sau audiovizual. Din acest motiv sunt scandaloase emisiunile care declanseaza adoratia kitchului. Nu stiu daca si autorii acestora constientizeaza acest lucru. Poate ca da, dar din cauza ca emisiunea respectiva are audienta (deci aduce reclama - implicit bani), restul nu mai conteaza. De fapt concluzia este ca banul a devenit formator de educatie si asta e faptul cel mai trist.

Pentru multi, banul si-a pierdut functia de "mijloc de schimb" si a capatat valoarea unui "obiect de cult". E adevarat ca e bine sa-l ai, dar trebuie sa te gandesti si ce sacrifici pentru a-l "face".

Alte difuzari strict legate de bani si care de multe ori transmit un mesaj pe care copiii nu trebuie sa-l receptioneze sunt unele reclame. Multe sunt faine si amuzante, altele sunt plate si seci, insa unele sunt de-a dreptul revoltatoare. De exemplu, este o reclama care circula de ceva timp pe toate posturile tv la o bautura (cred). (De multe ori nu tin minte la ce produs se face referire intr-o reclama si nu cred ca asta-si doresc producatorii.) Este vorba despre o echipa de muncitori in constructii care-si terorizeaza un coleg. Colegul - fiind mai pipernicit, mai tanar si mai slab de inger - este sacul de bataie si obiectul mistocarelii colegilor sai "puternici". Ma scoate din minti reclama asta. Nu stiu daca cei care au produs-o se gandesc ca si copilul lor ar putea fi tinta unor astfel de "glume". Violenta in scoala si, in general, rautatea intre copii este stimulata la maximum de astfel de reclame. Nu se poate gasi o asemanare intre stirea legata de baiatul care primea pumni in cap la scoala si aceasta reclama? Reprezinta chestiuni care intr-adevar sunt luate din viata, dar nu cred ca toate aspectele meschine ale vietii trebuie ridicate la rang de exemplu. Decat, poate, daca s-ar spune in acelasi spot cu voce tare, nu cu litere invizibile, "nu faceti ca ei!". Pentru ca un copil nu poate discerne foarte clar binele de rau sau realitatea de fictiune.

La fel de adevarat este si ca nu poti responsabiliza televiziunea pentru educatia copilului tau. Dar daca ce-l inveti tu se naruie din cauza unei reclame prost intelese sau a unei emisiuni de proasta calitate la care mai concura si alti factori precum anturajul si teribilismul... Exista si optiunea de a nu-ti lasa copilul la tv sau de a-i face "un program". Dar asta doar pana la o varsta, iar parintii in general sunt la munca zi-lumina, copiii ramanand in compania televizorului. Poti ca tu insuti sa renunti la tv si sa citesti o carte, devenind un exemplu pentru copilul tau, care va fi stimulat sa faca si el la fel. Insa e foarte greu, pentru ca televizorul a devenit cu sau fara voia noastra un membru al familiei. In aceste conditii ne e foarte greu sa-l indepartam din viata noastra.

Din acelasi sondaj am aflat ce valori asigura familia, ce valori sadeste scoala si care sunt "valorile" pe care le transmite televiziunea. Copiii mostenesc din sanul familiei respectul pentru adevar, pentru compasiune si generozitate. Scoala furnizeaza copiilor cunostinte despre libertatea de expresie, creativitate, competitie, competenta, cultura, performanta si patriotism. De la tv copiii invata despre agresivitate, vulgaritate, minciuna, vedetism, sexualitate, lipsa de scrupule, violenta, placerile vietii si imbogatire. Iar astea sunt spusele lor, ale copiilor!
×
Subiecte în articol: pagina de suflete copilul