TERAPII COMPLEMENTARE
Principalele riscuri ale cancerului sunt reprezentate de fumat in 30% din cazuri, stres in alte 30%, iar restul de 40% revin alimentatiei si stilului de viata dezechilibrat. Astfel, daca renuntam la tigara, reducem cu 30% riscul sa ne imbolnavim, daca invatam sa mancam sanatos, riscul scade si mai mult. Iar stresul poate fi si el inlaturat din viata noastra prin diverse metode.
La Asociatia Bolnavilor de Cancer din Romania (ABC) cu sediul la Brasov, personalul specializat realizeaza o terapie de relaxare, numita terapia Silva. Aceasta tehnica de relaxare este benefica pentru toti cei care au o viata incarcata de evenimente stresante. Specialistii o recomanda in special persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer. Relaxarea prin meditatie are menirea de a inlocui gandurile negative ale pacientilor cu optimismul si puterea de a lupta cu boala.
Bolnavii de cancer
Cel care realizeaza terapia Silva la ABC, Ladislau Velkens, este de parere ca mintea noastra functioneaza la fel ca un computer: "Atunci cand creierul nostru este programat corect, cu ganduri bune, organismul functioneaza normal. Insa cand ne programam mintea doar cu ganduri negative, organismul este virusat si predispus la boli", arata Velkens. Pentru a reusi sa isi programeze corect creierul, pacientul trebuie sa invete sa lucreze cu subconstientul. Terapeutii numesc zona corespunzatoare starii de relaxare - Alfa. Totul incepe asa: pacientii, maximum opt, se asaza intr-o pozitie comoda, de jur-imprejurul unei mese. Ei trebuie sa aiba talpile lipite de sol, mainile in poala si capul drept inainte. Restul depinde de terapeut. El ii va invata cum sa patrunda in zona Alfa si sa isi alcatuiasca un loc de vis, unde fiecare dintre ei se va putea elibera de boala, de grijile cotidiene si de stres. Pacientii isi pot imagina orice: o insula pustie sau un varf de munte. Aici, ei isi vor antrena toate simturile: pot mirosi florile, sa auda sipotul unui izvor, sa admire culorile naturii. Odata ajunsi in acest loc minunat, participantii la terapie uita de boala si isi pot antrena vointa de insanatosire. "Atunci cand sunteti intrebati de cunostinte cum va mai simtiti, voi veti raspunde: «Din ce in ce mai bine!»", ii sfatuieste pe bolnavi Ladislau Velkens. ALFA. O data ce a ajuns in zona Alfa a subconstientului, pacientul va face primul pas catre insanatosire sau catre prevenirea bolii. "In Alfa, regenerarea celulelor este foarte intensa", explica Ladislau Velkens. Prin terapia Silva, participantii la tratament isi antreneaza atat imaginatia, cat si vointa, echilibrandu-si astfel organismul. Terapeutul ii avertizeaza insa pe cei care vor sa realizeze acest tip de tratament ca "gandul pozitiv nu este suficient, el trebuie urmat de actiune". Asadar, pacientii bolnavi de cancer vor adopta un anumit regim alimentar si vor invata sa respire corect. Sedintele de relaxare trebuie efectuate de trei ori pe zi, intr-o liniste perfecta.Citește pe Antena3.ro