x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate „Terapie prin gătit”, pentru copiii abuzați fizic și psihic

„Terapie prin gătit”, pentru copiii abuzați fizic și psihic

de Georgiana Ionita    |    04 Iul 2016   •   10:54
„Terapie prin gătit”, pentru copiii abuzați fizic și psihic

Din punct de vedere psihologic, gătitul este considerat o formă de terapie. Potrivit specialiștilor, acesta reprezintă o activitate comportamentală, care ajută oamenii să își seteze un scop, să se concentreze asupra îndeplinirii lui, iar la final să obțină satisfacția unui lucru realizat de ei înșiși. Inspirat de o metodă occidentală, Chef Paul Siserman organizează la Cluj clase de terapie prin gătit, special gândite pentru copiii abuzați fizic și psihic.

Terapia culinară include activități precum cumpărăturile pentru rețete, planificarea și pregătirea mâncării dar și experiența vieții din restaurant, sub supravegherea unui Chef care poate face echipă și cu terapeuți.

Pe lângă faptul că gătitul îți oferă lecții de dietă și nutriție, această terapie are numeroase beneficii: eliberarea stresului, îmbunătățirea abilităților de socializare, balans și coordonare, dobândirea de capacități senzoriale sau dezvoltarea acestora, îmbunătățirea sănătății mentale, dezvoltarea capacității de planificare și organizare, îmbunătățirea memoriei, a atenției și a concentrării, creșterea stimei de sine și dobândirea sentimentului de împlinire.

“În occident, acest gen de terapie este extrem de folosit și are rezultate fantastice. Întrucât am activat în țări din Europa, am avut șansa să mă conving cât de folositoare este această metodă în a ajuta oamenii aflați în diverse situații care le afectau viața. În momentul în care am decis să deschid prima și singura Școală de Cooking din Ardeal, am inclus și astfel de sesiuni terapeutice. Pentru început, îmi voi concentra atenția asupra copiilor abuzați fizic și psihic. Am cunoscut mulți astfel de copii și faptul că se închid în ei, se autoexclud din societate, rămân cu traumă (care pe viitor îi va distruge ca indivizi), nu trebuie să rămână așa”, spune Chef Siserman

Studiie clinice despre terapia prin gătit arată că aceasta ajută persoanele cu probleme psihologice și psihiatrice, iar în Europa și SUA multe instituții medicale au introdus acest gen de activități în lista de servicii terapeutice. Un studiu publicat de către British Journal of Occupational Therapy, în 2004, spune că terapia prin gătit crește încrederea în sine, mărește concentrarea și conferă simțul de reușită.

Copiilor le place să gătească și pot fi chiar fascinați de universul din bucătărie. “Intrând aici și punându-i să facă diferite activități specifice, obținem: creșterea încrederii în ei -observă că le atribui sarcini și le acorzi tot creditul că le vor îndeplini; socializare - vor interacționa cu alți copii; comunicare - se stabilește dialog, iar plecând de la noțiuni specifice și punctuale de bucătărie, îi poți determina să povestească despre ei; dezvoltarea de noi abilități - unii copii își pot descoperi dragostea și talentul față de gătit, deci posibil o viitoare meserie”, explică Chef Paul Siserman.

Cursurile de terapie culinară din cadrul școlii lui Chef Siserman vor avea o durată de două ore și vor fi organizate de două ori pe săptămână, iar programa este stabilită alături de psihoterapeuți.

“Copiii afectați de abuzul emoțional și de cel fizic pot avea probleme de relaționale, tendințe de tristețe sau de agresivitate și o stimă de sine scăzută, iar dacă nu se intervine din timp, suferința lor se poate întinde pe toată viața. Aceștia au nevoie de consiliere și psihotetapie pentru a reuși să depășească momentele dificile iar cursurile de gătit îi pot ajuta să-și exprime creativitatea, spontaneitatea, sau teama și alte emoții disfuncționale, învățându-i să fie selectivi și să experimenteze idei noi, fără teama de eșec”, spune psihoterapeutul‎ Iulia Florea.

Printre diagnosticele tratabile prin terapia culinară se numără: probleme de alimentație, dizabilități la capitolul învățare, ADHD, autism, depresie, anixietate.

Psihoterapeut Iulia Florea  - www.psihozen.ro

 

×