x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Test în hepatita C

Test în hepatita C

de Magda Marincovici    |    09 Ian 2011   •   18:12

Un test sagvin va permite să ştim înainte dacă un pacient răspunde pozitiv la un tratament de lungă du­rată şi dificil de suportat.

Tratamentul de referinţă în cazul he­pa­titei C nu asigură vindecarea com­pletă decât într-un caz din două. Între 6 şi 12 luni durează tra­tamentul, necesitând o injecţie subcutanată săptămânală, cu efecte secundare importante: sindrom gripal, stări de slăbiciune, insomnie, căderea părului, depresie, anemie etc.

O echipă, for­mată din cercetători din cadrul Ins­ti­tu­tului Pasteur şi Universitatea Descartes, a realizat un test predictiv care va fi co­mercializat în acest an. Cer­ce­tă­­torii au descoperit că bol­navii care nu răspund la tratament au în sân­ge forma scurtă a proteinei IP-10. Or, un simplu test sangvin re­u­şeşte să semnaleze pre­­zenţa acestei proteine.

Dacă tes­tul este po­zitiv, bolnavilor li s-ar putea prescrie tra­ta­mente su­pli­mentare celui clasic constând în as­o­­cierea dintre interferon şi riba­vi­rină. Este vorba despre noi antivirale numite "directe" sau "specifi­ce" care sunt în curs de realizare, des­­ti­nate exclusiv acestor pacienţi. Şi aceste noi medicamente pre­zin­tă efecte secundare, dar permit creşterea substanţială a ratei de vindecare.

×
Subiecte în articol: hepatita c