x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Teste genetice pentru cancer. Ce înseamnă și de ce sunt utile

Teste genetice pentru cancer. Ce înseamnă și de ce sunt utile

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2023   •   21:00
Teste genetice pentru cancer. Ce înseamnă și de ce sunt utile

Testele genetice arată predispoziția eraditară pentru dezvoltarea cancerului. În prezent se efectuează peste 1.000 de astfel de analize.

Medicul Delia Săbău a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, despre ce înseamnă un consult genetic şi în ce proporţie ne putem îmbolnăvi de cancer dacă avem cazuri în familie

"O testare genetică este din ce în ce mai importantă, pentru că ne arată exact motivul și cauza. Se duce exact la rădăcina problemelor. Cancerul este principalul motiv pentru care pacienţii solicită un consult genetic. Un consult genetic este important dacă avem istoric familial. 

Un consult genetic verifică rădăcinile și astfel facem un arborele genealogic al bolilor. E important de ştiut câţi membrii din familie au avut această patologie, dar şi la ce vârstă a debutat cancerul în cazul lor. Un consult genetic porneşte de la analiza arborelui genealogic.

Familiile sunt diferite şi tocmai de aceea testul se personalizează şi este ţintit în funcție de afecțiunile pe care le descoperim. Studiile recente au arătat că între 5 şi 10% dintre cancere sunt genetice. Asta depinde şi de zona geografică, dar şi de tipul de cancer.

Pentru a ne testa este important ca prima dată să facem un consult genetic, astfel încât să putem discuta cu pacientul, adică să-i explicăm ce înseamnă beneficiile şi limitele unei testări genetice. Următorul pas este să recoltăm sânge. Se face apoi o secvențiere, un panel de gene specifice care sunt implicate în cancerele editare", explică aceasta.

Sfaturi pentru prevenirea cancerului

- mai puțin stres

- evitarea fumatului

- alimentație sănătoasă.

- optimism

- menținerea greutății corporale normale

-evitarea consumului excesiv de alcool

- atenție la consumul de sodiu (sare)

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel de sân, ovarian și colorectal.

Însă cancerul este o boală multifactorială și trebuie luat în considerare tot ce se întâmplă în afara geneticii, modul de viață. 

Factori de risc 

- stres

- fumat

- poluare

- mediul toxic, inclusiv alimentele procesate

- obezitate

Deși genetica este importantă, există mutații care provoacă dezvoltarea cancerului, chiar dacă nu sunt cazuri anterioare în familie, inclusiv de la vârste mici. 

"Dieta nutrigenetica e o altă componentă foarte, foarte importantă. Au fost destul de multe studii care au incriminat, de exemplu, consumul exagerat de carne roșie în cancerul de colon. Deci, dieta e importantă.", a mai spus medicul.

Testul genetic arată existența unei modificări a unei gene ori a unui cromozom, stabilește riscul de transmitere a acestei mutații urmașilor dar NU înseamnă că avem cancer. Acesta ajută la diganosticarea unei boli genetice, indică tratamentul ori măsurile de prevenție și oferă informații importante pntru o viitoare sarcină. 

 

 

×
Subiecte în articol: teste genetice cancer