Lucrarile lui Thoma Ionescu si initiativele pe care le-a avut in chirurgie au facut ca Bucurestiul sa devina, la sfarsit de secol al XIX-lea, unul dintre centrele importante de activitate chirurgicala pe plan international. Multe dintre procedeele de chirurgie pe care le-a inventat si aplicat Thoma Ionescu au fost preluate de medicii din intreaga lume. Operatiile pe care le-a realizat la acea vreme au fost catalogate ca indraznete, insa Thoma Ionescu motiva: "Daca din o mie de muribunzi pot sa salvez macar unul, si tot am facut o opera umanitara; incrucisand bratele, il pierdem si pe acela". Ca mai toti marii medici romani ai epocii, Thoma Ionescu a fost absolvent al Facultatii de Medicina din Paris, unde a studiat alaturi de cei mai abili chirurgi de la acea vreme: Peyrot, Berger, Le Dentu si Verneuil. In 1887, Thoma Ionescu a devenit ajutor de anatomie in capitala Frantei si doi ani mai tarziu a obtinut medalia de argint si titlul de laureat al spitalelor din Paris la concursul internilor de chirurgie. In 1890 a devenit laureat al Academiei de Medicina din Paris pentru un studiu despre "herniile interne retroperitoneale".
Rahianestezia
Intre timp, auzind ecoul succeselor obtinute de Thoma Ionescu peste hotare, Consiliul Facultatii de Medicina din Bucuresti a hotarat infiintarea unei catedre speciale pentru savantul de origine romana. Revenirea in tara avea sa se petreaca in 1895, cand Thoma Ionescu a acceptat conducerea Institutului de anatomie topografica si chirurgie experimentala, precum si pe cea a clinicii chirurgicale de la Spitalul Coltea. Renuntand la cariera inceputa in Franta, Thoma Ionescu a initiat din acest moment un amplu proces de dezvoltare a chirurgiei romanesti. "Desi mijloacele materiale erau precare in Romania, Thoma Ionescu a reusit mari performante in chirurgie, elaborand
tehnici si procedee chirurgicale care aveau sa fie adoptate chiar si de medicii de peste hotare", ne spune profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila".
RAHIANESTEZIE. Unul dintre cele mai mari merite ale lui Thoma Ionescu este perfectionarea metodei rahianesteziei. Tehnica lui Ionescu a fost chiar recomandata in literatura internationala drept "metoda romaneasca". Pentru ca medicii englezi si americani au intampinat cu scepticism noua tehnica de anestezie, Thoma Ionescu a facut la Londra o demonstratie de rahianestezie in prezenta a 1.000 de persoane, ziaristi si medici. Acelasi lucru l-a facut si in SUA, popularizand astfel metoda sa.
PROFESOR. Ca profesor de anatomie topografica si de chirurgie experimentala la Facultatea de Medicina din Bucuresti, Thoma Ionescu umplea salile de cursuri cu studenti, dovedind nu doar cunostinte temeinice de medicina, ci si calitati de orator. El a amenajat sali de demonstratii, o bogata biblioteca si un muzeu de anatomie topografica, pe care le-a completat cu
contributii personale.
Thoma Ionescu a fost si decan al Facultatii de Medicina si rector al universitatii.