Bronhopneumopatie cronică obstructivă, prescurtat BPOC. Este o afecţiune severă, nevindecabilă, dar evitabilă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, BPOC ucide, la nivel global, în medie, o persoană la fiecare zece secunde.
De fapt, BPOC nu este o singură boală, este un termen generic utilizat pentru a descrie afecţiuni pulmonare cronice care micşorează debitul de oxigen în plămâni. “BPOC este, în general, un cumul dintre cele două boli: bronşita cronică şi emfizemul. Mai întâi, plămânul suferă o inflamţie la nivelul căilor aeriene şi, apoi, în conţinutul plămânului apar nişte bule, care sunt, de fapt, nişte bule de emfizem. Practic, plămânul îşi pierde structura. Populaţia afectată în proporţie mai mare este oarecum diferită pe sexe. Bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile. În Europa, prevalenţa este între 6% şi 12%. La noi, se estimează că este în jur de 8%, spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
De regulă, BPOC este pusă în legătură directă cu tabagismul. Ceea ce nu este greşit. Dar BPOC nu se reduce la o simplă tuse tabagică, este o afecţiune pulmonară subdiagnosticată şi cu potenţial letal. Simptomele cele mai frecvente ale BPOC sunt gâfâitul, sufocarea, dispneea (dificultatea în respiraţie), secreţia în exces de mucus, tusea cronică. Pentru pacientul cu BPOC activităţi obişnuite, precum urcatul sau coborâtul scărilor, devin un calvar. “Bună parte dintre fumători tuşesc dimineaţa şi cred că acest lucru este din cauza fumatului. În realitate, această tuse reprezintă primul moment al instalării bronşitei. Alţi pacienţi încep să gâfâie la distanţe mari, apoi la distanţe din ce în ce mai mici. Uneori, în faza avansată, pacientul gâfâie şi în reapus. Aceste gâfâieli sunt puse pe seama vârstei şi a pierderii capacităţii respiratorii, ele fiind, de fapt, semnale ale instalării emfizemului pulmonar, spune prof. dr. Mihălţan. De asemenea, specialistul subliniază că aceşti pacienţi răcesc mai uşor, tuşesc şi expectorează cantităţi mari de spută galbenă. Tratamentul administrat în BPOC poate contribui la încetinirea evoluţiei bolii, dar trebuie reţinut că, în timp, boala se agravează. De obicei, BPOC este diagnosticată la persoane cu vârste peste 40 de ani. Potrivit estimărilor OMS, în 2004, la nivel global, 64 milioane de persoane sufereau de BPOC şi trei milioane au murit din cauza acestei boli. Tot OMS, avertizează că numărul total al deceselor puse pe seama BPOC ar putea creşte în viitorii 20 de ani. Astfel, BPOC ar putea deveni a treia cauză de deces la nivel global, dacă nu se iau măsuri urgente de reducerea factorilor de risc: fumatul activ şi pasiv, poluarea, respectiv cea casnică şi cea industrială.