x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigări doar pe reţetă. Fumătorii islandezi, obligaţi să meargă la control precum dependenţii de droguri

Ţigări doar pe reţetă. Fumătorii islandezi, obligaţi să meargă la control precum dependenţii de droguri

05 Iul 2011   •   11:54
Ţigări doar pe reţetă. Fumătorii islandezi, obligaţi să meargă la control precum dependenţii de droguri

In 2008, islandezii si muncitorii veniti din Europa de Rasarit paraseau in masa insula in contextul crizei economice globale care depreciase semnificativ coroana islandeza, iar somajul incepuse sa ia avant. Avand in vedere ca populatia Islandei numara doar 318.000 de locuitori, un astfel de exod in masa nu putea sa nu ingrijoreze autoritatile. De aceea, se pare, acestea au inceput sa acorde o atentie speciala sanatatii rezidentilor ramasi pe insula, in primul rand prin diminuarea numarului de decese premature din cauza fumatului, scrie Der Standard, preluat de Agerpres.

Conform noului proiect de lege, tigarile urmeaza sa dispara de pe rafturile tuturor supermarketurilor, fara exceptie, din magazinele de pe langa statiile de benzina, chioscuri si magazinele duty-free. Viciul fumatului ar putea sa fie echivalat cu dependenta de droguri, iar fumatorii ar putea sa fie obligati sa faca vizite regulate la medic.

Astfel, prin consiliere si un tratament adecvat impotriva dependentei de nicotina, pacientul va fi determinat in cele din urma sa renunte la fumat. Daca nici aceste masuri nu vor ajuta, atunci, potrivit noii legi, fumatorii vor avea nevoie de reteta speciala de la medic pentru a-si cumpara tigari. In acest caz, pozitia geografica izolata a Islandei prezinta un avantaj, deoarece fumatorii nu vor putea sa-si cumpere tigari pe continent, fara a face un drum lung si costisitor.

×