x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratament cu plante tinere

Tratament cu plante tinere

04 Apr 2005   •   00:00

  • de ANDRADA FLORIA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Exista o ramura a fitoterapiei inovatoare care se afla la granita dintre medicina alopata si cea homeopata - gemoterapia.

    Aceasta este o metoda bioterapeutica ce utilizeaza solutii de macerate hidrogliceroalcoolice - adica macerate in apa, glicerina si alcool - din extracte vegetale proaspete de la plante tinere.

    Este vorba, pe de o parte, de produsul vegetal proaspat, imediat dupa recoltare, si, pe de alta parte, de produsul vegetal tanar.

    Partile care se folosesc de la plantele tinere in gemoterapie sunt tesuturile meristematice, adica muguri, lastari, ramuri tinere, radacini tinere, boboci, scoarta de ramuri tinere, seminte si alte tesuturi embrionare.

    O compozitie complexa

    Gemoderivatul - orice fel de macerat hidrogliceroalcoolic dintr-un tesut tanar - actioneaza ca un fitocomplex. Nu este vorba numai de o substanta activa, ci de o compozitie complexa alcatuita din enzime, factori de crestere, vitamine, proteine, aminoacizi, acizi nucleici, micropolipeptide, citokine si hormoni vegetali. In momentul cand se utilizeaza, picaturile de gemoderivat se dizolva in apa plata. Gemoderivatele stimuleaza functia de reechilibrare a homeostaziei celulare si tisulare, deci echilibrul fiziologic al organismului, si actioneaza si asupra sistemului imunitar. Avantajele gemoterapiei constau in primul rand in faptul ca in gemoderivate se afla o cantitate mai mare de substante active, iar planta tanara contine o concentratie mai mare de principii active. In plus, contine anumite substante care nu se mai regasesc in planta adulta, cum sunt giberelina, auxina, cinetina. Gemoterapicele sunt lipsite de efecte secundare, pot fi folosite timp indelungat, in paralel cu alte metode terapeutice, sau ca adjuvant al medicatiei alopate. Cu putine exceptii, sunt indicate si copiilor si femeilor insarcinate. "Dar asta nu inseamna ca aceste produse pot fi intrebuintate dupa ureche. Ele trebuie totusi prescrise de un specialist, pentru ca tratamentul se individualizeaza", dupa cum avertizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic internist si fitoterapeut, director medical al Centrului Medical pentru Terapii Complementare si Integrative Herritage.

    Metoda clinica

    Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti arata ca "la noi in tara, terapia cu partile tinere ale plantelor consta in tropism, adica afinitatea care exista intre un gemoderivat si diferitele tesuturi sau organe umane". Metoda clinica presupune prescrierea gemoderivatului in functie de aceasta afinitate. De exemplu, arinul alb, Alnus incata, are afinitate cu aparatul genital feminin, iar castanul salbatic, Aesculus hippocastanum, este benefic pentru sistemul venos. Dupa ce a fost stabilit diagnosticul de sindrom sau de boala prin metode clinice si de laborator alopate, se indica un gemoderivat sau o asociere de gemoderivate. "Eu intotdeauna prescriu o asociere de trei gemoderivate, cate 50 de picaturi din fiecare, unul dimineata, unul la pranz si unul seara, pentru ca nu se iau toate o singura data. Copiii au doza redusa, in functie de greutate", arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Este indicat sa se faca si controale periodice, iar tratamentul se poate recomanda in boli cronice si in boli acute, atat in infectii respiratorii, cat si in infectii digestive.

    DIFERENTE. Efectele gemoderivatelor dintr-o planta sunt uneori diferite de cele traditionale pentru planta respectiva. De exemplu, mugurii de brad sunt cunoscuti in fitoterapie pentru proprietatile balsamice si sudorifice, fiind utilizati in raceli si alte afectiuni respiratorii. Gemoterapia foloseste mugurii de brad ca preparat antianemic si remineralizant. Ei sunt indicati in rahitism, consolidarea fracturilor, carii dentare, osteoporoza, anemii. Pe de alta parte, mugurii de plop, care erau folositi in medicina veche de Galen in combinatie cu uleiul de masline ca balsam cicatrizant, astazi sunt recunoscuti in gemoterapie pentru tratarea reumatismului.

    RECOMANDARE. In cazul asteniei de primavara se recomanda mugurii de brad, Ribes nigrum, care sunt tonici, pentru stimularea axei hipofizo-cortico-suprarenaliene. Un alt gemoderivat cu efecte benefice in oboseala specifica primaverii este acela din scoarta de lamai, un preparat tonic. In plus, rozmarinul are un efect tonifiant mai ales la nivel cerebral. Unele produse gemoterapice se administreaza numai dimineata. De exemplu, mugurele de coacaz negru este bun ca antialergic. Insa momentul din zi cel mai potrivit pentru acest gemoderivat este dimineata, pentru ca secretia normala a glandei corticosuprarenale este maxima intre orele 8:00-10:00.
    ×
    Subiecte în articol: tinere